View Single Post
Eski 12-12-2010, 09:01   #412
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Unhappy Yaprakların kompostlaştırlmaları.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi toprakdmr Mesajı Göster
sayın epsody

kullandığınız yaprakalr hakkında...
yenüz yeşil yapraklarımı yoksa kuru yapraklarımı kullanıyorsunuz.
zira ben yaptığım denemelerde kuru yaprakların kompstlaşmadığını gözlemledim.
kompostlaşma hızının içinde hiç su barındırmadığı için yavaş olduğu gibi bir teori var aklımda. birde şu var ağaçlar kuru yaprakları böbrek işlevi olarak görüyor ve birçok bitki boşaltım olarak oksalat kristallerini kuru yapraklarla atıyorlar. bu da yaprağın çürüyüp kompostlaşma yoluna değil parçalanma yoluna götürüyor olabilir.
yaptığım denemede 3 ayın sonunda yapraklar neredeyse hala aynı şeklindeydi.

iyi çalışmalar
Arkadaşım toprakdmr; Kompostlaştırma sürececi komposta katılan organik maddelerinin C/N oranlarına ve nemine bağlı olarak İşlem sürmekte olduğundan, sizin kompostunda bu dengenin sağlanamadığından işlemin geçiktiği görülmektedir

Yaprakların kurumuş olanlarının karbon içeriğine karşılık azot bulunamayışı bu süreci etkilyen bir olayın göstergesi olmaktadır. Kompostta Azot/karbon dengesi 25-30/1 oranları içinde olmalıdır.

Ben sonbaharda, çalışmalarımda çevremden topladığım dökülen yapraklara çeşitli kanatlı gübreleri ve çay artıkları ile mutfaktan çıkan tüm artıkları katarak bir denge içinde bu süreci işlettiğimden üç ay gibi bir zamanda kompostum solucanların menülerine katılabilecek duruma gelmekteler.

1x1cm gözlü elekle eliyerek solucanlara sunmaktayım, 2ay gibi bir zamanda solucanlara sunduğum 500 lt kompost solucan gübresine çevrilecektir.

Mesleğinizin tarım bioloğu olduğunuzdan sizlerin bilgilerinizden faydalanmak için Epsody'nin konu başlıklarında görmek paylaşımlar adına büyük katkı sağlıyacağı umuduyla sizleri tanımaktan büyük onur duyduğumu belirtmek isterim, sevgilerimle hoşça kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön