Marulumu neden iyi bir noktada değil olarak gördün onu anlamadım,Ben ortak niye arıyayım onuda anlamadım, masraflarımı tek başıma karşılayabiliyorum,Sistemim kurulu üretimde yapıyorum.Ben 120 dönüm bahçeciyim zaten,1.5 senedirde köyde yaşıyorum ailelem sulalem çiftçi.Fidemide kendim yetiştirecem bu sezon onun çalışmalarını bitirdim.yaklaşık 2 dekar seram bu sezonda benim için yeterli,kısmet olursada kazancımı seramı büyütmeye çalışacam.Ben ortaklığa gerekte duymuyorum ,sıcak bakmıyorumda zaten.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21747
Ben maruldan memnunum, fakat tezgahımın altını yeşillik olarak değerlendirmek istiyorum maydanoz,tere,roka,dereotu,ıspanak,taze soğan hepsini deneme amaçlı viyollere ektim aynı tarihte.Benim amacım yeşillikten masraflarımı karşılamak, seramda alan değerlendirmek.Öyle sistemimi kaldırıp başka bir arayış içinde değilim,800 m2 boş seram daha var orada 100 m2 sine marul ektim, 100 m2 çilek ekicem verim denemesi için, 100m2 sine fidelerime ayırdım kalan alanada gine yeşillikle değerlendirmek istiyorum,marul sisteminin mastrafı yüzünden şuan yapamıyorum ,sermayenin azlığından yeşillikle değerlendireceğim boş durmaması adına ,Zaten taze soğanın arpacık masrafını karşılayacak sermayemde yok şuan için.
Arpa çimlendirme konusuda ben ticari amaç için açmadım zaten kendim faydalanmak için açtım,ahırımda inek bakabilirim fakat çobanlık yaparak gezdiremem bunada çözüm aramak için açtım, arkadaşın faydalanıp iş yaratmasınada ayrıca sevindim.
Diğer bir arkadaş katlı sistemde denemiş orada floresans kullanması ve etkisini öğrenmemde benim için çok faydalı bir bilgi oldu.
O belirttiğin videoyu izledim 3 yıl öncesi izlemiştim, oranın sermayesi 250.000 dolar civarı ben meksikada çekilmiş videolarda göstereyim 50mde suyu borularda döndürüyorlar fakat borunun metresi 15 tl ben şuan sadece 60.000 tl borulara para vermem gerekiyor, o paraları yatıramadığımı mesajımı iyi okursan çözümün maliyette olduğunu belirttim.Ayrıca oradaki marul talep ve fiyatıyla türkiye bir değil o kadar büyük yatırım türkiyede marul için üzücü olur.Marulun ihracat şansıda yok.
Delimus boruları delmek yerine durgun su kültürüyle marul yetiştirmiş olsaydın 1000 m2'de 25000-44000 (20-15 cm aralıklı) marul ekimi yapabirdin. İnşallah bu konuya yazın gireceğim.
Merak etme araştırdım , sermayemle ve şartlarımla şuanda memnum olduğum sistemimi kurdum.İlerki sistemlerimde belki pvc boru kullanmam fakat substrat sistemden vazgeçmem.