Hacı bana tepki vermişin gibi mesajında, ben saygı duyduğumu belirttim.Paylaşımlarınıda hep değindiğin noktalar olsun istatistiğe verdiğin önem ve titizlik olsun ben sadece paylaşmak daha avantajlı, sebebi ise paratiğe döküldüğünde karşılaşacağın sorunlara kolay çözüm bulabilmek,bazen doğruluğuna inandığın bir etmeni paylaştığında ,öyle fikirler çıkıyorki tezin oracıkta çürüyor verdiğin 1 haftalık emeğe anında birde çözüm bulabiliyorsun.
Şimdi havuz olayını ben marulda düşündüm fakat görünürde sistem ufakken kolay gözüken çalışır gözüken birçok şey büyükte olmaması çalışmaması.Marulu hangi sistem olursa olsun çok sık ekilemiyor boyda uzama yapıyor marul.
Aklıma gelenler havuz sistemde üre gübresini kullanamazsınız,kullanırsanız yanılgıya düşersiniz.Hem ec hem ph dengesini bozacaktır.çünki epey bir besin eriği var .
Ec suyun sıcaklığındaki +-5 derece sapması EC 0.1 değer artar veya azalır ki bu 0.1 değişim kayde değer olmalı bu yüzden sistemde EC dengesinde sorun yaşarsınız.Karşılaşacağınız EC-Ph sorununda hızlı çözüm yapamıyorsunuz.Buharlaşma hesaplanmalı,Hata affetmez sistem ec veya ph metrenizi her ölçümde devamlı kalibre şarttır,Büyük havuza hava basmak gerekli kompresörlerle olmalı bu yüzdende elektirik önemli.Saymakla bitiremem bir çok avantajının yanında dezavantajları var, Çözüm elbette var fakat ek maliyet demektir , yapanlarda çok büyük yatırımlarla yapıyorlar.
Ben 18m yaptığım sistemde borularla suyu döndürebilirken 42m de döndüremedim sebebi borumun kalitesiz olması.
Sistem düzgün çalışması için büyük yatırım gerekli.Bunun yerine 2 dekar yapmak daha mantıklı.Katlı sistemde öyle, çilekte sorun olmazken, marulda yerçekimine dayalı bozulma oluyor, olmaması için kaliteli boru, kaliteli dikim vs. ek maliyet gerekli ki bu maliyetle alanı büyütmeye yönelmek daha mantıklı.
Tavsiyem sana arpacıkla üretim yaparken bir yandan arpacık üretmeye yönelmek çünki arpacık sistemin en büyük maliyeti bence ve her ay gereken bir maliyet.
Taze soğan üretimini ben nisan - mayıs - haziran ayları içerisinde düşünüyorum kısmet olursa.
2 Viyole elimdeki 2 çeşit arpacığı ektim,iri ve ufak, hasat zamanı resimliyecem 16 kasımda ektim ilk hafta sade suyla suladım zaman bulamadığım için sonra 1.2 ec 1.4 ec 1.6 ec ve 2.0 ec olarak bir kaç gün arayla kademeli olarak atlıyarak suladım, amacım sıskalığı kaldırmak,sonucu hep beraber görücez.
|