View Single Post
Eski 11-12-2010, 20:59   #146
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi biyologist Mesajı Göster
Mehmet bey cevabınız için çok teşekkürler. Bildiğim kadarıyla begonya yaprakları suda bekletilince çürüyebiliyor. Hatayı nerede yapıyorum.?
Merhaba kardeş
Sayın kgursan açıklama getirmiş ama bende bildiklerimi paylaşayım istersen. Bildiklerimin yerine yaptıklarımı açıklasam daha etkin olur.

- Önce koyu renkli bardak veya şişe (kahverenkli ilaç şişeleri çok ideal, kapağını atıp şişeyi iyice deterjan kullanmadan yıkarım)
- İçine yarıya kadar Şaşal su (şişelenmiş su) koyarım.Kaynatılmış su pek işime gelmez çünkü kaynatma esnasında çıkan buhar zararlı minerallerin yanında yaralı mineralleride uçurur.Kaynatmak eskiden bilindiği gibi mikropları öldürmüyor sadece yararlı mineralleride kaybettiriyor.
- Begonya yapraklı dalını şişeye daldırırım.Yaprakları kesinlikle suya deymemeli.
- Bu mevsimde balkon kesinlikle olmaz mutlaka odaya almalıyız.Direk güneş görmeyen, pencere arkasında belkide koruma amaçlı tül perde arkasında gündüz ışığını hissedecek alanda olmalı
- Işık suyu bozup fungus oluşmasını engellemek adına hem güneşten korunmalı hemde su seviyesi düşük tutularak sık sık ilave edilmeli, fungus oluşumu engellenmeli. Şişelenmiş sularda fungus oluşumu imkansız değildir çünkü Türkiyedeki kaynak suların çoğunda (birkaç kaynak suyu hariç) açıkta beklemede ve ışık altında fungus oluşumu mevcuttur.Bu sebeple şişelenmiş su alınca bi şişeyi sallayıp içinde aynayan bişeyler varmı kontrol etmeden kapağını açıp içmeyin, büfede güneşte bekleyen şişede oluşum olabilir.
- Su ilavesi esnasında dalı elime alıp kök varmı diye bakıp durmam.Narin ve suda beklemekten dolayı formu bozulan dalın yıpranma riski daha da artar, sadece şişeyi havaya kaldırıp alttan kök durumunu kontrol ederim.
- Eğer oda sıcaklığı düşme riski varsa mini sera uygulamasını oda içindede yaparım.Matruşka mantığı dal koyduğum şişe üzerine daha büyük pet şişe geçirip delikleri havluyla kapatıp ortadaki dalı korumak.
- Son olarak ben bazen su olarak farklı bir uygulama yaparım.Evde balıklarım var, onların sularını haftalık olarak belirli miktarda yenilerim.Aldığım atık suları kesinlikle dökmem, biriktiririm.Balkonda 10 lt.lik şişelerde bekleyen sularım yanında 75 lt.lik akvaryumum dolu bekliyor.Bitkilerimin sıvı kaynağı bunlardır.Bazen bu suyu köklendirme amaçlı kullanırım, daha etkin.Köklenme süresi daha kısalıyor ve daha canlı oluyorlar.

ana çenem düşmüş...

Herkesin kendi yöntemi ve bilgisi vardır kesinlikle saygı duyarım.Bunlar benim uygulamalarım, başarılı olduğum sürece uygularım.Kimsenin yanlış anlayıp kırılmasını istemem.

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön