Hem ekonomik hemde pratik yöntemle sağliklı ekmek yapmak mümkün.
İki yıla yaklaştı bende evde makinada ekmek yapıyorum. Forumda önerilen tariflerin çoğunu uygulamakla birlikte daha değişik (katkılı) tariflerde yapmaya devam ediyorum.
Öncelikle evde yapmaya neden olan etken şu; evimize yakın bir tek fırın var bakallarada burası veriyor. "Çiftli" denilen, yani iki ekmek birarada yapıyorlar ve iyi pişirilmediğinden içi hamur oluyor. (Bunun bir nedeni gramajdan çalmak. Çünkü tam pişmesi halinde kontrolda anlaşılabilir.) Defalarca uyarıya karşılık değişen birşey yok. Her öğün bir ekmek ihtiyacımızken iki ekmek (tekli 4 ekmek) almak zorunda kalıyoruz ve sadece dışını tüketiyoruz. Örneğin 1.TL olan ekmek ihtiyacımıza karşılk 2.TL ödüyoruz. Yarısı hamur olarak çöpe gidiyor. Ayrıca imalatta kullanılan katkı maddeleride cabası. Evde yapmaya başlamamızın nedenlerinden bir tanesi bu.
Makinayla olan ilk acemilik faslından sonra (iki-üç denemeden) pes etmeden
bu güne kadar sorunsuz yapageldik.
Kullanılan malzemeleri marketten değil, bu tür ürünlerin toptan satıldığı yerden alıyoruz. Markete göre ucuza geliyor. Toptan aldıktan sonra malzemeyi
birer kullanımlık buzdolabı poşetlerine koyarak rutubetsiz bir ortamda hava almazsa birkaç ay dayanabilir ki biz öyle yapıyoruz. Bir tek maya ve sıvı şeyler
kalıyor. Örneğin, akşamları makinayı kullanıyoruz, bir poşet karışım un vs. ölçüye uygun: su -yağ -şeker- tuz -maya ekleyip programlıyoruz. Sadece beş dakikamızı ayırıyor, nefis bir ekmek elde ediyoruz. Bir gramı bile telef olmadan.
Önceki durumla kıyasladığımızda günde iki ekmek 2 Tl.ye karşılık; haftada iki veya üç kez yapıyoruz. 900 gr.lık ekmek iki veya üç gün gidiyor. İçindeki bütün katkılarımızla birlikte 1 ile 1.5 TL arası maliyet çıkıyor.
Başka birşey daha; bu yaptığımız ekmeğin çakması diyelim, örneğin "tahıllı", "tam buğay", "yemişli" vs. diye satılan ekmeklerin fiyatı da muhitine göre 3-4-5 TL. gibi olduğu malum.
Bİzim iki yılda çıkardığımız sonuç şu; sağlıklı, besleyici, doyurucu, ekonomik ve pratik. Sadece ısrarlı olmak ve pes etmemek gerekiyor.
|