Konu: Kayısı
View Single Post
Eski 07-12-2010, 23:16   #130
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 Mesajı Göster
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Merhaba, iyi akşamlar. Iğdır kayısısı Aprikoz veya mahalli ismi Şalak tır. İnce kabuklu, uzun çekirdekli, çekirdek evi boşluklu ve tatlı-aromalı bir kayısı çeşididir. İnce kabuk olduğundan kurutmaya uygun değildir. Ancak sofralık olur. Aprikoz ismi sanırım azerilerin dilinde Apricot (kayısı) nın adıdır. Şalak kaba-Argo dil dir. Ortası yarık olduğu için öyle denir.

Sn Çaça nın bahsettiği "Sakıt" çeşidi kayısı Hatay/ Samandağ yöresinde iklimini bulmuş ve yetiştirilmektedir. Bu Malatyanın "Şekerpare" denilen, Tatlı, küçük, alyanaklı çeşidi veye benzeridir. Ama halkımız her tatlı kayısıya Şekerpare der o ayrı konu.

Bu iki çeşit de Iğdır ve Hatay iklimlerinde (Sıcak olduğu için) erken turfanda olarak piyasaya girer ve Haziran başlarında meyveleri olgunlaşır.

Malatya da en yaygın çeşit HACIHALİLOĞLU çeşididir. Bunun yanında İri olarak HASANBEY, SOĞANCI çeşitleri ve çöloğlu çeşidi vardır. Hasanbey genelde sofralıktır. Hacıhaliloğlu ise hem kurutmalık, hem reçel-kompostoluk hem de sofralık olabilir fakat geç olgunlaşır (Malatya da Temmuz ortası gibi). Oysa Akdeniz koşullarına uymuş erkenci sofralık çeşitler 1 ay daha erken olgunlaşır, ama genellikle tatsızdırlar.

Kurutmalık çeşitlerden 3 kg yaş kayısı dan 1 kg kuru kayısı alınır. diğer kayısı çeşitlerinde bu rakam 5-6 kg. dır.

Zerdali, ise çekirdekten çıkan yabani bir kayısıdır. Ekşimsi-Mayhoş tadı ile komposto için çok uygundur. Kurutulur, ve kurusu komposto da kullanılır. Çekirdekten çıktığı için her ağaç başka bir çeşittir!!!

Kayısı kurutması ise: Genellikle kurutmalık çeşitlerde uygulanır. 2yöntemle kurutulur:
1. Gün kurusu : Olgunlaşan kayısılar yarılarak doğrudan güneş altına konur ve kurutulur. Oksitlenme nedeniyle rengi esmer olur, tadı güzel olur.
2. Kükürtlü kurutma: Taze kayısıya özel odalarda kükürt emdirilerek kurutulan özel bir yöntemdir. Bu kurutmada kurumuş kayısılar 1-2 yıl güvelenmeden bekletilebilir, Rengi altın gibi sarı olur fakat tadında kükürt vardır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön