Arkadaşlar biraz bilgi aktarmak istiyorum;
Sera ortamında bitkiyi gözlemlemek çok daha keyifli, çünkü karakteristik özelliklerini anlayabilmek daha kolaymış.
Öncelikle polinasyona gerek olmadığını gördüm, yani bombus arı ihtiyacı hasıl olmadı. Yazın ben zannediyordum ki arılar çiçekleri döllüyor. Halbuki bitki üzerinde iki çeşit çiçek oluşuyor. Yalancı çiçekler oluşuyor bir iki gün durup kuruyup düşüyor. Bu arada diğer koltuklarda oluşan minicik kudret narı meyveleri yaklaşık 0,5 cm'e ulaştıktan sonra burnunda çiçek açıyor; aynı salatalık gibi. Ana gövdesinin boyu 3,5-4 m'yi bulan fidelerin üzerinde yaklaşık 20-25 adet kudret narları büyümekte.
Denemek için bir fideyi tüm koltuklarından budadım sadece ana gövdeyi yapraklarıyla bıraktım, budadığım her yerden tekrar kollar uzuyor.

Ama o kollarda meyve vericek mi henüz bilmiyorum, verirse çok keyifli olacak çünkü böylelikle yaz için yeni fide ekmeme gerek olmayacak.
Dadanan zararlılar çok fazla olmamakla birlikte her serada olduğu gibi yeşil kurt, beyaz sinek. Sulamayı dengeli biçimde yaptığım taktirde şimdilik sorunsuz gidiyoruz.
Nem max %96, sıcaklık max 48, min 5 C dereceyi gördü.
Önümüzdeki günlerde don olmaması dileğimle.
Sevgiler.