View Single Post
Eski 06-12-2010, 17:05   #1
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Çörek otu (Nigella sativa)

Çörek otu, 100'ün üzerinde değerli besin maddesi içermektedir. Takriben yüzde 21 protein, yüzde 38 karbonhidratlar ve yüzde 35 bitkisel yağlardan oluşmaktadır. İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve yenilebilir yağlardır. Diğer maddeler ise, linoleik asit (Omega-6, Omega-3), oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve C vitaminidir.

Çörek otu, Orta Doğu ülkeleri arasında birçok derdin dermanı olduğu için 'Habbat Al Barakah' ya da 'Kutsanmış Tohum' olarak bilinir. Binlerce yıldır Orta Doğu, Asya ve Afrika'da kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa'da da kullanılmaktadır. İçinde Omega-3 ve Omega-6 ihtiva eden yüzde 50-60 oranında temel yağ asidi vardır. Bunlar, bağışıklık sistemini alerji ve enfeksiyonlara karşı güçlendirip dengeleyerek kronik hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmaktadır.

Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan

http://www.gercekgundem.com/?p=334715

Not:Bu değerli tohumu kullanırken bekletilmeden tüketrmelidir.Çünkü,dövülüp ezildiğinde içinde bulunan yağlar çok çabuk bozulmaktadır.
Öğütüldükten sonra sonra kullanırım diye bekletilmemelidir.


Çörekotu üzerine çok geniş bilgi bulabileceğiniz bir site:
http://www.coreklen.com/2009/08/core...faydalari.html
http://www.coreklen.com/2009/04/core...gorusleri.html
http://www.coreklen.com/2008/03/core...faydalari.html


Düzenleyen gece : 06-12-2010 saat 20:04 Neden: Başlığa bilimsel adı eklendi, bitişik yazılmış olan adı ayrıldı, italikle işaretlenen yazım hataları düzeltildi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön