Çocukluğumda yaşadığım yerde; önünde tomruklar yığılı olan bir hizarın önünde oynardık arkadaşlarla. Bu tomrukların (ağaç gövdelerinin) üzerinde kocaman, parmak kadar böcekler yaşardı, havadan "zzzzzzzzzttttt" şeklinde kanat sesleri çıkararak gelir, "zzzüütt" diye tomruklara konarlardı. Çok severdik bunları, elimizle tutar kutulara koyar, isimler verir, beslemeye çalışırdık. Sadece o ağaç kütükleri civarında olurlardı, biz yakınlarda beklerken havada o "zzztttttttt" sesini duyunca sevinirdik, işte bir tane daha geliyor diye..
Yıllarca oynadık onlarla, değişik renkte olanlarını da keşfetmiştik. Çoğunluğu kömür siyahı renkteyken çok çok nadir olarak üstü beyaz beneklisine de rastlıyorduk.
Hala elimle tutşunu hissedebiliyorum, çok uysaldılar, tutunca bacaklarını büker mahzun mahzun bakarlardı. Yüzlerini de köpek yüzüne benzetirdik çocuk aklımızca..
Ve yörenin bunlara taktığı ad "ibo baba" idi. Aradan 15'e yakın yıl geçti. Uzunca bir süredir bu böceğin türünü arıyorum ama takdir edersiniz ki "ibo baba" ismiyle yaptığım aramalar pek hoş sonuçlar vermedi
Kınkanatlılarda yaptığım tarama üzerine sadece tek bir fotoğrafına rastlayabildim internette, ismi cismi yoktu. Bu böceği tanıyan, bilen var mı çok merak ediyorum.