Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazarolu
Ekim ayı ortalarında diktim. Soğanın üst kısmından 1.5 cm toprak üstünde kalacak şekilde ve burada havalar 20 derecenin altına düşmedi
|
Sayın Hazarolu..
Hele hele çiçeklerini görmeden nergislerin sadece yapraklarına bakarak tanım yapabilmek bizler için çok zor.
Ama birkaç ipucu verebilirim sizlere..Benim nergisler martta açan ve asıl gelişimini soğuklar arttıkça yapan bir tür..
Saplarının ucu biraz daha sivridir..Sizin son olarak gönderdiğiniz fotoda aşağıda (1 ve2) nolu nergisler benim nergisler olabilir..Fazla boylanmamaları ve yapraklarının biraz daha sivri oluşu daha koyu yeşil olmaları,bu kanaati uyandırdı bende..
(3) no ile işaretlediğim nergis için bir yorumda bulunamıyacağım..Sanki biraz sizin Nihal arkadaşınızdan edindiğiniz nergislere daha bir benziyor gibi..Benim nergislerin böylesine 3 kuvvetli yavru verebileceğini pek sanmıyorum.Ama çok çok iri soğanlardan size denk geldiyse yine de benim nergislerden olabilir..Kararsızım.
...
Siz ekim ayı ortalarında ekmişşsiniz..Bahçenizin gölgeli ve nisbeten serin bir köşesinde olduğu için benim İstanbul'dakilerden daha iyi gelişmiş olabilir..
Ben eylül ayı sonlarında ektiğim halde havaların anormal sıcak gitmesi yüzünden en uzunu 12-13 santimi geçmiyor bugün için..(Üçüncü fotoğraf)..Ama o saksıya dikkat ederseniz saksıdaki 4 iri soğanın sadece arkada kalan 2 soğanın boylandığını göreceksiniz..Saksının ön tarafında kalan ve sıcağın daha bir etkilediği iki soğan ise 60 günden beri daha yeni yeni çıkmaya başlıyorlar..Yani soğuklar artmadan gelişme hızlanmıyor benim soğanlarda..
Oysa alttaki fotolarda göreceğiniz üzere Hocam100'den aldığım Karaburunlar füze gibi gidiyor..(İkinci fotoğrafta soldaki saksı)..Boyları nerdeyse 30-40 santime ulaştı.
Keşke benden aldığınız nergisleri ayrı bir köşeye ekebilseydiniz..
Ama..onları engeç subat sonu-mart içi gibi açtıklarında tanımış olacaksınız.
Bir de en alttaki fotoda benim nergislerin diplerinin nasıl damarlı olduğunu karşılaştırın sizdekilerle..Belki buda ayırmanıza yardımcı olabilir.
Yazabileceklerim bunlar.