View Single Post
Eski 30-11-2010, 22:59   #368
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2006
Umarım ,Hobimi ifade edebildiğim bir sunum olur.

Uzun zaman çiçek açmasını beklediğim mumçiçeğim ile sanki bütünleşmiştik. Bir çok zorluğu birlikte yaşadıktan sonra, onunla ilgilenecek zamanım olmuş, keyifle gelişmesini izlemiş ve ödül olarak çiçeğini görebilmiştim. Tabi ki çiçek görmek için yirmi küsür yıl beklememiştim. Ancak çiçek açtığında anlamıştım o kadar süreyi birlikte geçirdiğimizi. Sevindim, muhteşem bir çiçek görüyordum, üzüldüm, bunca zaman ilgisiz kalmışım .

İnternetin yaygınlaşması, koleksiyonerlerin blog açmaları, müşterilerin ve üreticilerin artması, yeni fotoğraflar, öyküler, bilgiler; sanki bana nispet yapıyorlardı. Tek aradığım solan mumçiçeğimin yerine yenisini koymaktı. Beş yıl kadar önce Ağaçlar.net ile tanışmama vesile olmuştu, mumçiçeğim. Carnosa dışındaki türlerle tanışmama da. Bir çok değerli dostlarım da oldu Hoya ile birlikte.

İlk çeliklerle Sayın Tunahan Çakır' ın çabaları sayesinde tanışmıştık. Heyecan içinde, merakla, incelemeyle, sormakla, öğrenmekle geçti günlerim. Öğrendikçe birşeyler eksik oluyor, eksikler bitmiyor, o kadar çok bilgi var ki....
Peki; Hobide doğru olan ne ? Bana göre; Bireyin aklı ve duyguları ile mutlu olduğu zamanlardır.

İlk alımlarımızı sonbaharda yapmıştık, ikincisi ilkbaharda idi, Hoya türlerinin fotoğraflarını, googel görselde inceliyor ve sipariş listemi oluşturuyordum. Paul' e listeyi göndererek fiyatlarını öğrenmek istemiştim, iki hafta sonra çelikler elimdeydi. Hemen PayPal' dan bedelini transfer ettim. Güveni beni şaşırtmıştı.

Sonbaharda veya ilkbaharın başında diktiğim çelikler tutuyor, sonbaharla birlikte bozuluyorlardı. Birbuçuk yıl deneme ile geçti, ikinci yıl bir seradan yardım aldım, sonuç olarak çiçek görmemiştim ama Hoya' ları da kaybetmemiştim. Sonraki zamanlarda her sipariş gurubunda yeni çeliklerim oldu. Geçen yıl mini seramı elektrikli kalorifer ile ısıtmıştım ama nemi ayarlıyamıyordum. Serada da istediğim sonuçları göremiyordum. Sonbaharlar da sürekli geliyordu.
Birçok sera gördüm ama Hoya serası görmemiştim.
Bütün hoyalar seramik gibi miydi acaba ?
Bir yaprağı bozulsa bizler bir yığın soru soruyoruz. Orada bozulan oluyormuydu ?
Diversifolia, Carnosa, Pubicalyx gibi türler acaba seranın tavanını tamamen kaplamışmıydı ?
Serpens' e olan talep çok fazla bunun anaç olanı ne kadardı ?
Neden Mathilda bu kadar pahalıydı ?
Linearis köklendiği ve geliştiği halde neden yazları kuruyordu ?
Tricolorlar neden kızarmıyordu ?
Köklerde maksimum yapıyı nasıl sağlardım ?
Birçok tür ayni ortamda nasıl duruyordu ?
Aşırı nem eve zarar verir, yüksek mi ? büyük mü ? nasıl bir seram olmalıydı ?
Hobi mi ? iş mi ? internet sitesine bakınca şirket gibiydi Paul ?
Ortalama yılda bin euroluk alım yapıyorduk, indirim konusunda bir duvar gibiydi ?
Zamanının ne kadarını serasına ayırıyordu ? (Bazı sergilere katıldığını biliyordum)
Acaba, ileride, hobi için, düşünmelimiyim.. ?
Plan mı yapmalıyım ? Hayal mi kurmalıyım ?
Birçok soruyu cevaplamak, karar vermek için ortamını görmek istiyordum. Evde belki üç, beş tür yapılabilir fakat sayı arttıkça sera ortamı zorunlu.

Bu yaz dostlarımızdan birkaçı ile Paul' e gezi yapmayı konuşmuştuk. Uygun şartları arıyorduk, inceliyordum. Ağustos sonunda program oluştu, eylülde Paul ile kesinleştirdik.

dkp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön