View Single Post
Eski 03-02-2007, 14:36   #21
golge
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Unhappy

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Ağaçlara zararlı olarak kabul etmek ne derece doğru ben pek emin değilim. Ökse otunu ağaçların zararlısı olarak kabul edersek , kartalları tavşanların zararlısı , geyikleri çayırların zararlısı vb kabul etmek lazımgelir. Eminim ökse otunun da ekolojik denge içinde bir vazifesi vardır. Bu zavallı nebata fazla kızmayalım derim.. Sizler ne dersiniz..

Ökse otu yanında burç purç buruç çekem gibi isimler de kullanılıyormuş.
Selamlar arkadaslar ben siteye yeni üye oldum. Tabii ilk dikkatimi çeken forumlar oldu. Ve hazır taze taze üye olmuşken şu ökse otu hakkında bir alıntılılı yorum yapayım dedim.

Ekoloji alanında canlıların yeme yenilme ilişkisine gore besin piramitleri duzenlenir. Bir piramitin tabanındaki geniş alana üretici canlılar( fotosentetik ya da kemosentetik) yerleştirlilir. Bundan sonra sirayla alttakini tüketen , onun üzerinde bir altindakini tüketen seklinde piramidin tepesine dogru canlılar siralanır.

Bu sıraya gore ; üretici---->1.tüketici---->2.tüketici---->3.tüketici seklinde de zincir olarak da düşünülür(beslenme zincirleri).

Örneğin; Buğday-->fare-->Yılan-->Atmaca gibi.
Piramitin tabanında geniş uzunlukta bugday yer alırken yukarı doğru piramit daralir (Bir üst basamağa aktarılan enerjinin azalması prensibi nedeniyle). Ve bu nedenle de piramit ile temsil edilir.

Okse otu ise yarı parazit bir canlıdır. Aslında fotosentez icin gerekli olan hammaddelerden karbondioksiti atmosferden elde ederken asıl problemi suyu elde etmede yaşar. Çunku gelişmiş bir kok sistemi yoktur. O nedenle emeç adı verilen uzantılarını üstünde yaşadığı bitkide suyun taşındığı odun boruları arasına sokarak , fotosentezde kullanacağı suyu elde eder. Bu da onun parazit grubuna alınmasına neden olur.

Parazitlik konusu ise ayrı bir konu gibi düşünülür. Hatta parazitliğin de stratejisi tartışılmaktadır.

Örneğin bazı parazitler konakçısına öyle bir zarar verir ki onun ölümüne neden olur, halbuki konakçı ölümüne neden olan bir parazit zaman içinde başka konakçı bulmakta ve neslini devam ettirmede zorlanabilir ama genellikle bunlar hızlı üreme davranışı göstererek o açıgı bir nebze kapatırlar.

Bazı parazitler de konakçısını öldürmeyip tabiri caizse süründürür ve bunlar da genelde yavaş üreyen türler olup konak sıkıntısı cekmezler. Ancak hangisinin evrimsel olarak başarılı oldugu tartışma konusudur işte.

Olaya tabii ki ekolojik denge açısından da bakmak gerekiyor. Bu parazitizm bir yandan üstünde yaşadığı türlerin populasyon buyuklugunu sınırlamada ve dengede tutmaktadır. Ayrıca yukarıdaki postlardan birinde bahsedilmiştir ki bir kuş türü de okse otunun meyvelerine ihtiyaç duyar. Meyveler kuşun sindirim kanalından geçince yapişkan bir hal alır. Ve bu noktada dışkılaması gereken kuşun bir tuvalet kağıdına ihtiyacı olur. Bu da dogal olarak agaç dallarıdır Ve ağaç dalina yapışmış olan tohumlar yeni bir konaçı bulmuş olurlar ve dongu boyle gider.

Özet olarak bu bitkiyi insan etkisiyle ortadan kaldırmış olsak, belkide konakladıgı tür aşırı artacak ve belkide de ondan beslenen kuş türü ortadan kalkacak ve onlar da başka dengeleri bozacak. Zincirleme etki devam edecek.

Saygılarımla..


Düzenleyen Mine Pakkaner : 03-02-2007 saat 15:10 Neden: vurgu ile dikkat çekmek
golge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön