Çünkü ahır gübrelerinde zannettiğiniz kadar fazla azot fosfor potasyum yoktur. Üstelik analiz değerlendiren bu gübrelerin hangi durumda olduğunu bilemez. Yani gübrenin olgunluk derecesi nedir, kaç sene hangi koşullarda bekletilmiş, kompostlanmış mı kompostlanmamış mı? İçindeki NPK değerleri buna göre değişir. Tuz içeriği, pH sı belli değildir. Organik madde içeriği belli değildir. Üretici elindeki gübreyi de götürüp analiz ettirseydi bunlar da bilinirdi.
Peki ne yapılmakta? Ahır gübrelerinin ortalama besin değerleri hayvanların beslenme şartlarına göre değişmekle birlikte şöyle kabul edilmekte;
% N % P2 O5 % K20 % CaO
Sığır 0.29 0.17 0.10 0.34
Beygir 0.44 0.35 0.35 0.15
Koyun 0.55 0.31 0.15 0.46
Tavuk 1.70 1.40 0.90 2.0
Davut Bey'in elinde 3 ton sığır gübresi var. Azot içeriği sadece % 0, 29 olan bir gübreden bahsediyoruz. Kompost olsaydı buradaki azot %1 olacaktı. Fosfor ve potasyum değerleri ise çok daha düşük. Üstelik buradaki besinler organik kaynaklı yani kimyasallar gibi hızlı etkili olup o senenin ürününe çok hızlı etkili olmayacaklar. Çünkü yetiştiricilik süresi de kısa. İlkbaharda tohumları ektiniz, yazın hasat edeceksiniz. Azotu bu kadar seven kısa süreli bir üretim için kimyasal kullanacaksanız vereceğiniz gübredeki azot buna sadece destek olur. Fazla gelmez.
Kavun azotu çok seven bir meyve, yüksek organik madde de sever. Hatta besin maddelerince zengin ama organik maddece fakir toprakta ürün kalitesi organik maddece zengin toprağa göre daha düşük bile olur.
Gelelim üreticimizin durumuna, bu derece organik maddece fakir bir toprakta bir yeşil gübreleme yapsaydı çiftlik gübresini öyle kullansaydı çok daha iyi sonuç alırdı. Ancak buna zamanı da yok. Bu yüzden organik maddeyi hem ahır gübresi hem de leonardit kullanarak arttırmalı. Elindeki ahır gübresi de az çünkü. Leonardit ve ahır gübresi birlikte kullanılınca çok daha başarılı sonuçlar alınıyor. Tavsiyeye leonarditi de eklememin bir sebebi de buydu.
|