Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100
Adnan bey ben bu yıl biraz geç ektim bakalım sonuç nasıl olacak.Ayrıca soğanları epey dinlendirdim.1 ay evvel ektim.Henüz 5 cm boyları var.
|
Nergiste de soğanda çiçek tomurcuğu oluşması için soğanın optimum 20°C'de bulundurulması ve bundan sonra
8 hafta süre ile 9°C sıcaklıkta tutulması önerilir.
Prof Dr. Suat Ürgenç
http://www.bahcesel.com/forumsel/aga...larin-yapi-ve/
kgursan forumdaşın verdiği bilgi:
Nergis (Daffodil) soğanları söküldükleri zaman içinde çiçek tomurcuğu vardır. Soğanlar sökülüp (Haziran sonu) kurutulduktan sonra
Ağustos başında 9 oC depolara konursa ve Ekim ayı başında dikilirlerse Erken çiçek açarlar (Aralıkta).
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515
Güz soğanları yaşadığımız yerin iklim koşullarına bağlı olarak dikim zamanlarında farklılık gösterebilir. Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Dikim derinliği aralıklar bireysel soğana bağlıdır. Yaygın bilinen soğanlar için dikim kılavuzuna başvurunuz. Genellikle, soğanlar soğan çapının
2,5 katı daha derine dikilir. Bu toprak türüne göre de değişir. Hafif ve kumlu topraklara 2,5-5 cm daha derine dikilirken ağır killi topraklarda ise 2,5-5 cm daha yukaya dikilir. Sivri ucu yukarı gelecek şekilde soğanı toprağa bastırarak uygun derinliğe yerleşmesini sağlayınız. Soğanları yerleştirdikten sonra toprak dolgusunun yarısını doldurunuz ve bölgeyi tamamen ıslatınız. Toprağın kalanını da doldurduktan sonra tırmıkla yatağı zemin hizasına getiriniz. Üst kısma su dökerek saman, yaprak malzemesi veya yaprak çırpıntısı ile 7,5-12,5 cm kalınlığında kapatınız. Bu soğanlar için yalıtım sağlayacaktır ve sonbahar sonu ile ilkbahar başı arasında toprak ısısını daha sabit tutacaktır. Sonbahar yağmurlarıyla birlikte ilk konulan ıslatma yeterli nem sağlamalıdır. Sonbahar döneminde yağış normalin altında olursa, soğanların kök sisteminin gelişebilmesi için bir veya iki ilave derin ıslama daha yapılabilir.
İlkbahar Bakımı
Toprak sıcaklığı yükselmeye başladığında dikkatlice yüzeye kapatılan saman veya yaprak birikintisini dikkatlice kaldırınız. Muhtemel bir don (ayaz) olayına hazırlık olarak (yeni çıkan filizlere zarar vermesini önlemek için) toplanan örtü malzemesinde bir torba korumaya alınız. Eğer bahar yağmurları seyrek ise, çiçek açma mevsimi ve sonrasında yeterli nemin köklere ulaşmasını teminen sulamaya devam ediniz. Fakat aşırı sulamadan da kaçınız. Çok ıslak şartlar kökün çürümesine yol açar.Çiçekler solmaya başlayınca hafifçe gübreleyiniz. Yumruya 5-10-10 gübresinden bir avuç serpiniz. İyice sulandığından emin olunuz.Çiçek açma bittikten sonra enerjinin tohum üretimine gitmesini önlemek için solan çiçekleri kesiniz. Bu aşamada yaprakların mümkün olduğunca yeşil ve sağlıklı kalması önemlidir. Yapraklar sararıp soluncaya kadar sökmeyiniz. Bu süre ne kadar uzun olursa gelecek yıl soğanlar o derece iyi olur. Bu sağlam soğanlar uzun süreli olarak değerlendirilir ve senelerce toprak altında kalır.
Eğer soğanlar iyi çiçek açmıyorsa her 3-4 yılda bir soğanlar değiştirilir veya kalabalıklaşmaya başladığında ise soğanlar bölünür. Eğer durum buysa, veya herhangi bir sebeple sökmeniz gerekirse, en uygun zaman çiçeklerin sararıp solduğu zamandır. Soğanları dikkatlice sökünüz, soğanların üzerindeki toprakları silkeledikten sonra soğanların küçük olanlarını ayırdıktan sonra havalandırılmış bir serin ve kuru bir odada sonbaharda tekrar dikinceye kadar saklayınız. Soğanları doğrudan güneş ışığından uzak tutunuz ve periyodik herhangi bir hastalık ihtimali için kontrol ediniz. Soğanların yaz döneminde saklanması için eski soğan çuvalları uygun olacaktır.
http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=tr
Ankara koşullarında nergis dikim zamanının çiçek oluşumuna etkisi üzerine bir araştırma:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...O3v_pQpYWyS2MQ
Mevlut bey..
Çiçeklenme,saklama,çiçek vermeyi tahrik üzerine yaptığım araştırmalarda bu bilgileri topladım..
Biraz bu uyarıcı bilgileri uygulamak gerekiyor sanırım.
Sökülmeyip kendi toprağında bırakılan nergisler doğanın koşullarına uyum sağlayarak doğal oluşumlarını yapıyorlar..ama..hiç olmazsa 2 yılda bir sökülmesi gereken soğanlar için yukarıdaki saklama koşullarına uymak gerekiyor bol çiçek alımı için..
Sizin soğanlar da biraz daha hassas gibime geliyor bu tür işlemlerde..Erkenci oldukları için mi bilemiyorum..
Bendeki nergisleri 14 yıldan beri 2-3 yılda bir söküyorum ama yukarıdaki kurallara bağlı sıcaklıklarda falan tutmuyorum..Gözenekli bir çuval içinde bolca bordo bulamacı ile bulandırıp fidanlığımdaki kulübede hafif serin bir ortamda 3 ay kadar bekletip ekim sonlarında ekiyorum.Hiçbir özel işlem yapmıyorum yani.
Gerek Çanaklkale'de fidanlığımda gerekse İstanbul'da saksılara ektiğim nergislerimin asla çiçek vermeme durumları olmadı..Yavrular dahi ufak ta olsa bir çiçek vermeye çalıırlar..
Cinsinden mi,koşullar uygun olduğu için mi bilemiyorum..
Ama sizin Karaburunlar biraz farklı ve çiçek vermelerini tahrik için birşeyler yapılmalı gibime geliyor.
Soğanların suçu yok..Hata bizdedir mutlaka ama ne?
Bir de aşağıda linkini verdiğim;
Ege Üniversitesince
Mordoğan'daki nergis yetiştiriciliği sorunları üzerine yapılan bir araştırmada
''Bir üretici dışında tüm üreticilerin eski soğanı attıklarını,yavruların ise tamamını kullandıkları'' belirtilmiş..Bu cümle
çok ilgimi çekti benim..Mordoğan üreticileri yoksa asıl bol ve gürbüz çiçekleri ayırdıkları iri yavrulardan mı alıyorlar?
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/ed...8/s1/39-46.pdf
Bizler de Mordoğan nergislerinin eski soğanını atıp yavrularını mı ekmeliyiz yoksa..Bakalım,köyde sizden geçen yıl aldığım ana soğanlardan ayırıp ektiğim 150 kadar yavru soğan var..onlar bakalım nasıl performans gösterecekler bu yıl?
Mevlut bey,Karaburun'lu dostlarınız varsa bu konuyu açıp bir sorun derim..