View Single Post
Eski 22-11-2010, 19:24   #758
Mine Pakkaner
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AltınOrman Mesajı Göster
Merhaba,
önce ilk baştan 4 - 5 sayfayı okudum sonra pes ettim, çünki okudukça kafam karışmaya başladı.
Balkonda kompost yapmak istiyorum. Karton kutuda yapabilir miyim?
En alta ufak tefek ağaç dalları, üzerine boş ıssız bir araziden temin edeceğim bitkili toprak koyduktan sonra, üzerine her gün çıkan bitkisel atıklar ve temin edebilirsem güvercin gübresi, sonra üzerine tekrar toprak atayım diyorum. Bunu hep bu şekilde kademeli olarak kat kat yapmayı düşünüyorum. En üste her defasında toprak atmak istememin sebebi koku oluşumunu önlemek. Boş araziden temin edeceğim toprak da da kompostu hızlandıracak solucanlar olacaktır.
Bu arada benim öğrendiğim, kompost pek sık karıştırılmaz, yılda en fazla iki kez.
O kadar farklı bilgiler var ki kafam karıştı.

Yapmayı düşündüğüm yöntemi karton kutuda uygulayabilir miyim, bir kaç hava deliği açarak?
Yukarda tarif ettiğim ve yapmayı düşündüğüm yöntemde bir eksiklik ya da yanlış var mı?
Önerileriniz bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim,
AltınOrman
Toprak atarak koku oluşumunu engelleyemezsiniz. Koku oluşumunu engellemeniz için C/N oranını ayarlamanız gerek. Koyacağınız bitkisel atıklar N, güvercin gübresi de N yani azot. Bu durumda başarısız olursunuz. 5-6 sayfada pes etmeyin, başlığı lütfen okuyun.

Kompost karıştırılmaz diye birşey yok, tam aksi karıştırırsanız, havalanır ve oksijen etkisiyle daha hızlı olgunlaşır, ısı yükselir ve zararlı organizmalar ölür. Bu yüzden ev kullanımına uygun dönebilen küçük kompost tamburları yapılmıştır. Döndürür ve kompostu karıştırır, havalanmasını sağlarsınız.Kısaca karıştırmanız şart değil, ama hava almayı sağlayın, ortaya bir delikli boru da koyabilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön