Bonsai uzun yıllardır ilgimi çeken bir konu olmasına rağmen,kaynak bulamadığımdan yaptığım denemelerde hep başarısız oldum.Yirmi yıl önce tohumdan yetiştirdiğim Ginko biloba ve bazı çam türleri fidanları bozulup gitti.Altı yıl önce Tokyoya gittiğimde ilk yaptığım iş bir bonsai kitabı almak olmuştu,İngilizcem yetersiz geldi oda işe yaramadı.İki aydır sitenizdeyim,ilgilenecek o kadar çok konu varki bonsai konusuna ancak göz atabildim.Anlamakta zorlandığım birkaç şeyi sormak istiyorum.
Gelişmiş bir bitkinin büyük bir saksıdan,bir sığ saksıya alınıp nasıl uyum sağlayabileceğine aklım ermiyor?
Sığ saksılarda toprağın kümbet şeklinde yerleştirildiğini görüyorum.Toprak suyu nasıl alacak? Su akıp gitmeyecekmi?
Bahçemde tohumdan veya kökten kendiliğinden çıkmış birçok ağaç ve çalı fideleri var.(Zeytin,erik,incir,kayısı,nar,defne,ağaç minesi,mor salkım,acem borusu,aslan bıyığı,biberiye,dut,akçaağaç vs)Boyları 10-30 cm civalarında.Bunlarla bonsai yapmayı denesem hangilerini tavsiye edersiniz?Saksıya alma işlemini ağaç dikim mevsimindemi yapmalıyım?
|