Şimdilerde saçak süsleri araştırmakla meşkulüm. Çok klasik te olmayacak çok modern de. Hazır standart kesilmişlerden de. Kendim çizip, belki kendim keseceğim dekupajla, belki de cns ile kestirteceğim.
Yağmura kışa kaldım ama çatı kiremitlerim anca döşeniyor. Zavallı çatımın başına gelen zorluklar pişmiş tavuğunkine gelmemiştir. Uuuuyyy, neler yaşadım bir çatı uğruna. Hem maddesel hem manevisel (!) Ben ne kadar özendiysem o kadar çok zorluk çıktı ve uzadı. Her ahşap döşememden sonra yağmur yağdı, ve biz her seferinde tonlarca kalın naylon parası vererek onları örttük. Biz örttük, rüzgar ve fırtına ertesi güne parçaladı-uçurdu. O da yılmadı biz de yılmadık. Artık o saatlerden sonra yamaç paraşütü yapmaya hiç korkmam herhalde...
Bu çatı yapımı sırasında öğrendiğim en büyük ders; bir işini asla çok kişiye danışmayacaksın oldu.
-Çatı merteklerimi meşeden yaptım, 5'e 10.
İzmir piyasasında, ahşapçılar pazarında Çam fiyatları 450-650 idi.
Ben çam fiyatına İst.dan meşe aldırttım bir arkadaşıma.
-Üzerini lambiri ya da masif yapmadım maliyetli olacak diye, bir de tavanda lambiri görmeyi sevmiyorum. OSB döşedim meşelerin üzerine. Bunların tabaka fiyatı 20-25 lira arası.
-OSB üzerine 2cm lik köpük koydum. (Ben cam yün olmasını istiyordum daha sağlıklı diye ama mühendis; cam yünün ıslanınca işe yaramaz hale geldiğini söyleyince köpüğü kabul ettim.)
-Biraz müsriflik oldu ama, ısıyı arada hapsetmek için köpük üzerine tekrar OSB döşedim.
-Üzerine 2mm lik mebran montelendi. Bir topu 20metre, fiyatı 30-40 lira arası.
-2*6lık kiremit çıtaları
ve üzerine artık kiremitler.
Biz mebranı düz yaydık, masrafa dur demek için ama daha iyi ve mantıklı bir yayım şekli var, yarın ya da öbür gün foto çekip koyarım buraya, benim çok hoşuma gitti.
-
|