View Single Post
Eski 20-11-2010, 22:37   #409
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Halil arkadaşımın ilgisine samimi paylaşımlar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Orada olmayı çok isterdim.

Organik atıklardan oluşan gübre ne kadar zengindir, kim bilir...
Yakın olsaydı kesin bir kamyonet çalardım. ( Afiyet olsun... Lokmaya bayılırım. Evden kahveye gidinceye kadar üç lokmacı önünde _hayır için yaparlar_ sıraya girerdim. Bi düşünün çocukların arasında sıraya girmiş kocaman adam...
Geliboludaki kompost çalışmalarımın devamı niteliğindeki uğraşılarımdan bahsetmem gerekecek çünkü İdris Şenol arkadaşımızla bayramda buluşarak paylaşımlarımız daha ileri düzeyde gerçekleşerek bire bir oranda yakın planda uygulamalı olarak ortaya koyma fırsatımız oldu.

Kendisiyle paylaştığımız bilgileri siz değerli form arkadaşlarımla paylaşmak benim için büyük zevk olacaktır, arkadaşım geliboludaki kompost çalışmalarımda bahçemdeki otları ve çevredeki otların boluğundan itifade ile karşılığında evimin mutfak artıkları ve komşularında mutfak atıklarını bu komposta ilave ederek dengeli bir oluşum sağlıyarak 200 lt varillere sıkıştırmalı olarak fermantasyon için em kullanmaktayım.

İstanbuldaki bahçeli evimdeki kompost uygulamalarında birinci malzeme olarak sonbaharın etkisilye ağaçlardan dökülen yaprakları kullanmaktayım, burada yaprak toplamak için komşu bahçelerdende yararlanmaktayım, hatta caddelere dökülen yaprakları topluyorum, topladığım yaprak türleri çınar,çitlenbik, akasya, ceviz, kavak, incir ve diğerleri olarak birçok yaprak çeşidi ile civardan kurumuş otlardan oluşmakta, diğer tarafta bıldıcın yumurta ticareti yapan arkadaşlardan azot malzeme olarak bıldırcın gübresi ve güvercin yetiştiren arkadaşlardan güvercin gübresi temin etmekteyim.

Birde kahvehanelerden çay artıklarını düzenli olarak toplamaktayım, burada çay artıklarının kompost içindeki konumundan bahsetmek isterim, bilindiği üzere içtiğimiz bu çayların hazırlanması fermantasyon esası uygulaması içinde üretilirken em'in işlevini yapar durumda olduğunu keşfemiş bulunuyorum.

Kompostun olgunlaşmasının ardından .5x.5 çaplı eleklerden elenen kompost solucanlarımın beslenmesine sunmaktayım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön