View Single Post
Eski 20-11-2010, 21:46   #10
yarenimex
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alectoris Mesajı Göster
Merhaba Sn. Yarenimex
Sigir uzerine calismaya basladiginizda amaciniz et uretimi mi yoksa sut urretimi miydi? Kac donum arazide kac hayvanla ise basladiniz?

kanatli hayvan uretiminden edindigim tecrubeyle yetistiricilikte yem masrafi en onemli masraflardan biri oluyor.
Sanirim siz bunu arazinizin bir bolumunu yem biltkileri uretimine ayirarak cozmeye calismissiniz. Hayvanlara gerekli olacak yonca,fiğ, silaj için mısır ekimini yaparken kac hayvana kac donum arazi gerekiyor bu bitkiler icin?
Kendi yeminizi kendiniz temin etmenize ragmen disardan yem takviyesi yapmak zorunda kaldiniz mi?
Hayvanlari nereden temin ettiniz?
Bunun icin devletten destek alabildiniz mi?
Ahir masrafiniz o gunun kosullarina gore ne kadara mal oldu size?
Ahiriniz kapali mi yoksa acik besiye mi uygundu?
Veteriner isini nasil hallettiniz?
Veterinerle nasil anlasma yaptiniz? Siden aylik ucretmi aliyor du yoksa hayvan basina ucretmi istiyorlar, yaklasik fiyatlar nekadar?
Asi, ilac, kontrol vs. bu tur isleri veteriner tek basina halledebiliyor mu?

Gene kanatli uretiminden edindigim tecrubelere gore asil mesele uretimden cok urununuzu dogru sekilde pazarlamak. Siz bu konuda nasil bir yol izlediniz?

Farkindayim cok soru sordum ve kafanizi sisirdim ancak musait oldukca bu sorulari yanitlayabilirseniz ben ve benim gibi bu konulari merak eden arkadaslarimiz cok memnun olacagiz.

Saygilarimla.
Sayın Alectoris, siz de kanatlılarla da olsa hayvancılık sektöründe tecrübe sahibi olmuşsunuz.Tabii ki kanatlılarla büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeciliğinde yem ve sağlık giderleri gibi ortak sorunlar da var farklı sorunlar da var. Biz büyükbaş hayvancılığa başlarken amacımız kasaplık dana besiciliğiydi ve öyle başladık.Ama sektördeki maliyet/kesim fiyatı dengesizliği nedeniyle iki dönem sonra süt sığırcılığına dönüştürdük.Şu an süt sığırcılığıyla devam ediyoruz.Kasaplık dana besiciliğinde hayvanlar belli bir ağırlığa geldiğinde mutlaka kestirmek zorundasınız.Çünkü maliyetinin altında bir fiyat var diye biraz daha beslemeye devam ederseniz maliyetiniz artıyor ama hayvanlar daha fazla kilo alamıyor.Yem maliyetini düşünüp yemlemeyi azaltırsanız hayvan kilo kaybediyor gene zarar ediyorsunuz. Yani zamanında kar zarar demeden kestirmek zorundasınız bu da çok büyük bir risk. Süt sığırcılığında da maliyet unsuru herhalukarda sözkonusu ama yavru alıındığı için belli bir şekilde maliyetin dengelenmesi ve kar edilmesi nispeten daha kolay.
Yemlemeyi de laktasyon dönemine göre ayarlayabilmek mümkün bu da belli bir miktar yemleme maliyetini düşürebiliyor.Size şu kadarını söyleyeyim sayın Alectoris, biz arazimizde hayvan kaba yemini üretmeye çalışıyoruz ve genellikle de çift ekim yapmamıza rağmen bir dönüm arazi(bizim buralarda 2000m2 bir dönümdür) bir baş sığırı beslemeye yetmiyor.Mecburen fabrika yemi de kullanmak durumunda kalıyoruz.Hayvanları mahalli olarak bölgemizden temin ettik.Damızlık düve yetiştiriciliği yapan bir veteriner arkadaşımızdan.Uygun olduğu dönemlerde devlet desteği de elbette kullanıyoruz.Ahırımız yarı açık ve köyümüzde ilk yaptık bu tarz ahırı.Ahır maliyetleri çok değişken olabilir.İnşaatı yapan ustanın işçilik ücreti kullanacağınız malzemenin kalitesi iç müştemilat ve detaylandırma hep maliyetleri etkileyen unsurlar. Fikir vermek açısından beş yıl evvelki fiyatlarla hayvan başına 1 milyar gibi bir ahır maliyeti oluştuğunu söyleyebilirim.Veterinerimizle özel bir anlaşmamız yok.Ne zaman çağırsak hemen gelir.Çok şükür veterinere suni tohumlama dışında pek işimiz düşmüyor.
Devamlı müşterisi olduğumuz için fiyatlarını makul tutuyor.Servis başına ödeme yapıyoruz ilaçları da genellikle kendisi getiriyor.İşin son kısmı pazarlamada canlı hayvan tüccarları arada bir bizi ziyaret edip satılık hayvanımız olup olmadığını sorarlar.Uygun bulursak satarız.Süt soğutma tankımızda biriken sütümüzü de sütçümüz tankeriyle gelip günlük alır. Bu söylediklerim bizim işletmemizdeki uygulamalar.Bizden daha küçük çapta yapan köylülerimizin sütleri de köyümüzdeki süt toplama merkezindeki soğutma tankında toplanıyor ve günlük olarak alınıyor.Hesaplaşmaları da ay sonlarında oluyor genellikle..
Umarım sorularınıza tatmin edici cevaplar verebilmişimdir..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön