birkaç köpek ırkı için bildiklerimi yazayım ama dediğim köpeğiniz gibi ırk genel özelliklerini hiç de göstermeyebilir, kendine ait bambaşka bir karakteri olabilir. genel olarak:
goldenler iyi huylu, uyumlu köpeklerdir ama soğuktan pek hoşlanmazlar ve bekçilik özellikleri de çok fazla değildir.
kangal, karabaş, akbaş cinsi köpekler: kış soğuğuna oldukça dayanıklılardır, bekçilik özellikleri de iyidir ama çok fazla geniş alan isterler, bahçe köpeği değillerdir aslında.
border colly, belçika çoban köpeği: dünyanın en zeki köpek ırkı olarak kabul edilir, soğuğa orta derecede dayanıklıdır, eğitimleri kolay, uyum dereceleri yüksektir ama çok soğuklarda kapalı alana ihtiyaç duyabilirsiniz.
av köpeği cinsleri: sizin şartlarınıza uymayacak yanı soğuk havalara çok fazla dayanıklı olmamasıdır (ankara soğuğundan bahsediyorum tabi, aşırı soğuk olarak düşünüyorum hep), insanlarla geçimi genelde iyi, hareketli, uyumlu köpeklerdir.
küçük ırkların tamamı için soğuk olumsuz bir etkendir.
alman çoban köpeği: birden fazla defa alman çoban sahibi oldum, hepsi birbirinden bambaşka özelliklerde köpeklerdi

küçük yaşta eğitim ile çok başarılı sonuçlar alabileceğiniz, kürkü nisbeten kalın olduğu için soğuğa daha kolay uyum sağlayabilecek ırktır. mutlaka yetiştirilirken insanlarla sosyalleştirilmesi gerekir ki sert mizaçlı ve yabancıları yaklaştırmayan köpekler olabilirler. ama koşullarınız için iyi bir seçenektir.
aklıma gelenler bunlar, umarım yardımcı olabilirim. ama dediğim gibi hani adı çıkmış olan pitbulların içinden pamuk şeker gibi olanlar çıkabilir. yani tamamen köpeğin kendi karakteridir size yol gösterecek olan.
geçmiş bayramınızı kutlarım