Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yestore
Herkese selamlar.
Sitenize üye olduktan sonra '' yeni başlayacaklar için topraksız tarım '' adlı forum sayfalarının tamamını okumaya çalıştım.Başlangıçta konu hakkında hiçbir fikrim yokken şuan azda olsa fikir sahibiyim.
Tabi bilgiyi pratiğe dokmeden tam olarak anlamak ta zor oluyor.Forumdan edindiğim bilgiler ışığında topraksız tarıma başlarken ( amatör olarak ) dikkat etmem gerek hususları aşağda listeliyorum.
1. Kullanılacak suyun Ph değerini istenieln seviyeye ayarlam ve belli periyotlarda kontrol etmem gerekiyor.
2. Hazırlacak olan çözeltinin ( Besin eriyiğinin ) EC değerinin istenilen düzeyde ayarlamam ve belli periyotarda kontrol etmem gerekiyor.
3. Drenaj sisteminin iyi çalışmasını sağlayarak bitki köklerinin havasız kalmamasını sağlamalıyım.
4. Besleme periyodlarını iyi ayarlayarak bitki köklerinin kurumasını engellemeliyim.
5. besin eriyiğinin PH ve EC sini kontrol ederek aşırı yükselme veya düşme durumlarında istenilen düzeye getirecek müdahaleyi yapmalıyım.
6. 7 - 13 günlük periyotlarda bitki koklerindeki tuzlanmayı önlemek ve ortadan kaldırmak için yıkama yapmalıyım.yıkama işlemine yıkama suyundaki EC miktari 0,7 değerine inene kadar devam etmeliyim.
sorularım ise;
1. suyun PH değerini asit kullanmadan limon suyu, sirke gibi ürünleri kullanarak düşürebilirmiyim,faydası veya zararı olurmu?
2. Çözeltide kullanılacak suyun PH değeri ayarlandıktan sonra mı EC eklemeliyim? EC eklendikten sonra hazırlanan çözeltinin PH değerinde oluşabilecek sapmalar önemlimidir? önemli ise ne yapmalıyım?
3. %45 torf, %45 kum ve %10 pomza taşından oluşan karışım ekim için sizce uygun olurmu?
4. Katı ortam derinliğinde minumum maksimum derinlik değereleri varmıdır ?
5. Forumdaki SATIŞ BÖLÜMÜNÜ bulamadım yardımcı olabilirmisiniz?
herkese saygılarımı sunuyorum.
|
Birkaç sorunuza cevap vermeye çalışayım.
-Suyun ph değerini limon tuzuyla düşürebilirsiniz ama aside göre hem daha maliyetli hem daha zor. Fosforik veya nitrik asit tavsiye ederim.
-Önce ph ayarlaması sonra EC. Böyle daha iyi sonuç veriyor.
-Torf böcek,kurt vs gibi sorunlara neden oluyor.
-Katı ortam derinliği konusunda bilgim yok.
-Satış için kişilere özel mesaj atarak ulaşacaksınız.
İyi çalışmalar.