View Single Post
Eski 16-11-2010, 01:59   #48
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
İdris bey ben bu konuda hemen yanıt vereyim. Birincisi solucanların çiftleşme ve kokon üretmeleri için kapları içinde kesinlikle yeterli nem oranının olması gerek. Eğer kap fazla ıslak veya fazla kuru ise çok az sayıda solucan çiftleşme eğilimi sergiliyor. Olması gerekn nem oranı 80-90%'dır.

Kaptaki nem uygun seviyede olunca solucanların hızla çiftleşmeye başladıklarını göreceksiniz. Kokonlar, limon şeklinde, ve tam olarak "O" harfi büyüklüğündedirler. İçerisinde ortalama 3-4 adet yavru solucan çıkar. Yavru solucanlar doğar doğmaz beyaz, hafif saydamdırlar. Doğduktan yaklaşık 8-9 saat sonra kırmızı rengini almaya başlar. Şunu hemen belirtmeliyim ki, ilk doğdukları anki beyaz halleri solucan gübresi üretim kabındaki bir başka canlıya çok benzer. Bu canlılar da asitli ortamda yaşayan bir tür beyaz solucandır aslında ama boyutları hiç büyümez. Bembeyazdırlar ve eğer kapta onlardan çok sayıda varsa, kabın içeriği aşırı asitlidir demektir.
Solucanların çiftleşmesi ve üremeye gitmeleri için ayrıca nem dışında gerekli olan bir diğer şey de, sıcaklıktır. Solucanların, 18-27 santigrad derece arasındaki sıcaklıklarda üreme eğilimi artar. Bu nedenle kış aylarında hem cinsel üretim hem de gübre üretimi oldukça düşer.

Yazdığım bu bilgiler gerek araştırmalarım sonucunda, gerekse de bizzat kendi denemelerim ve tecrübelerim neticesinde elde edilmiştir.

Ben deneme olarak, 8 adet solucanı yataklama malzemesiyle birlikte küçük bir kaba aldım. Ağzı kapalı olan bu kaptaki nem oranı ve ortam sıcaklığı asıl kaptakine göre daha rahat takip edilebilirdi. Yaklaşık 1,5-2 ay sonunda kapta bir çok kokon ve yepyeni yavru türemişti. Asıl kapın ise nem oranı düşüktü. Elde ettiğim ürünü hasat etmeyi düşündüğüm için bir süredir fazla sulama yapmıyordum. Ancak havaların soğumaya başlaması ve cinsel üremenin düşeceği gerçeğini göz önünde bulundurunca, hasadı ertelemeye karar verdim, ve iyice kaynamış, soğumuş ve dinlenmiş su ile kabın nem oranını arttırdım. Bir gün sonra solucanlar çiftleşmeye başlamışlardır. Sanırım kışa tam girmeden yeterince kokon elde etmiş olacağım. Bu aşamadan sonra artık gübreyi hasat edebileceğim. Bu arada, yavru solucanlar kokonlardan çıkmadığı sürece yaklaşık 1 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kalabiliyorlar.

Şimdilik bu kadar.
Kolay gelsin!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön