Büyük bir keyfle uygulayabileceğim bir yöntem olur " Water Culture", tabii desteğinizle sayın Hydrosuccess.
Bu yaz kök çürümesi nedeniyle 5O'ye yakın menkeşemi kaybettim. Evimde hep menekşem olmuştu ama 1 ya da 2 saksı. Sayı artıp, gözlemde artınca farklı yöntemler denemek istiyor insan.
Kendi adıma çıkardığım en önemli ders, çiçekli satın aldığımız menekşelerin çiçekleri solunca hemen sera saksı harcından; yani ne olduğu belirsiz giderek çürüyerek tüm özelliğini yitiren ve bitkiye zarar veren torftan; taç kesimi ile ayırmak.
Kayıplarımın, daha çok yetiştirmede kullanılan torfun zaman içerisinde bozulmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Seradan satın aldıktan sonra , saksı değişimi sırasında yeni saksı harcı eklesek de , neler olduğuna dönüp baktığımızda menekşenin köklerinin ilk saksı harcının dışına çıkamadığını ve giderek çürüdüğünü gözlemledim.
Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilmesi için taç kesimle yeni ortama; topraklı ya da katı ortam metaryeline; alınması gerektiğini düşünüyorum.
Düzenleyen maki01 : 14-11-2010 saat 21:08
|