Yeşiller Partisi Tarım Çalışma Grubu’ndan Hakan Ozan Erzincanlı, patlamış mısır yapmak amaçlı satılan mısırların genetiği değiştirilmiş olduğu konusunda halkı uyardı. Ancak unutulan bir şey vardı...
GDO’lu gıdaların biz fark etmeden hayatımıza girmeye başladığı gerçeğine dikkat geçen Hakan Ozan Erzincanlı şunları söyledi:
“Süpermarketlerde bulunan patlatmalık tüm mısır paketlerinin üzerinde menşei Arjantin yazıyor. Biliyoruz ki Arjantin’in bitkisel üretiminin %75′i genetiği değiştirilmiş tohumlarla gerçekleşmekte ve mısır ekim alanlarının % 84’ünde genetiği değiştirilmiş tohumla üretim yapılmaktadır. Arjantin’ in GDO’suz olarak ürettiği % 16’ lık kısmı Türkiye’ ye gönderdiğini ummak saflık olur.
KALİTE İÇİN GENETİĞİYLE OYNANIYORMUŞ
TÜBİTAK’ta mısırların GDO’lu olduğuna dair analizlerin de yapılmış olduğuna dair iddialar var. Bu analizlere göre mısırların aynı büyüklük ve kalitede olabilmesi için genetiği ile oynanıyormuş. Ağustos ayında yayınlanan Resmi Gazete’ye göre 26 Eylül’den itibaren GDO’lu ürünleri etiketinden görmek ve istemiyorsak tüketmemek hakkımız var. Ancak şu anda marketlerde bulunan mısırlar bu geçiş sürecinde GDO’ lu olabiliyor.”
Özellikle çocukların severek yediği patlamış mısırların yatay gen transferi, GDO kökenli yiyecek alerjileri, GDO geliştirmede kullanılan işaret genleri ve antibiyotiklere direncin artması, GDO’ lardan elde edilen gıdalardaki toksin birikimi, GDO’ larda ve tüketicilerdeki metabolizma değişikleri gibi insan sağlığına olumsuz etkileri olmasının muhtemel olduğu bildiriliyor.
HANGİ MISIRLAR GDO'LU?
Söz konusu açıklama yerinde bir açıklama ancak GDO'Lu olan mısırlar sadece patlamış mısırlar değil. Piyadaki Mısırların yüzde 99'u GDO'ludur. Üstelik ülkemizde Amerika kıtasından ithal edilen mısırlardan mısır unu, musur şurubu, glikoz, früktuz gibi tatlantırıcılar ile mısırözü yağı elde edilmektedir. Yani tıpkı soya ve kanolada olduğu gibi özetle mısır içeren herşeyden zuak durmak gerekiyor.
http://www.gidahareketi.org/Patlamis...32-haberi.aspx