Alıntı:
Yanmış hayvan gübresi olayına gelince, yığın yeterince büyük, nem oranı yeterli, arasıra karıştırılarak yakılmış ve uzun süre (1 – 2 yıl) açık havada bekletilmemişse (ki kompost prosesinin aynısı) kompost ile arasındaki farkın büyük olduğunu sanmıyorum
|
Ki konu da aynen bu. Gübre bu şekilde yanmıyor. Bu dediğinizi yapsalar zaten bir nevi kompostlamış olacaklar. 26 senedir arazideyim, masabaşı mühendisi değilim, bana daha böyle gübre yakan çiftçi rastlamadı.
Başarısız kompost tesisleri ile ilgili sunduğunuz döküman belediyelerin çöp kompostlama tesislerine ilişkin. Bu çok farklı bir sistem, çok farklı bir konu. Çöp gübresi tesisleri neden iyi çalıştırılamadı bilemem ama ben çok uzun seneler önce İzmir' deki fabrikadan aldığım ürünü kullanamadım bile. İçinden enjektör iğesinden jilete, plastik parçasından taşa her türlü organik olmayan madde çıkmıştı. Üründe hala bakteri faaliyeti de sürüyordu. Şehrin bütün çöpü gerçekten içindeydi.
Konumuz bunların çok dışında. Üreticilerin bunlara bakıp komposttan kaçmaları, bitkisel ve hayvansal artıklarını kompostlamaktan vazgeçmeleri yanlış olur. Bu örnekler mesnet teşkil etmez.
Konuyu uzatmak anlamsız, gerisi laf-ı güzaf olacak. Bundan sonra tam öyle ifade etmemiş olsanız da yanmış hayvan gübresi komposttan daha iyidir diye düşünmediğinizi bileceğim.