Mine Hanım,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
kompostun, kompostlamanın yanındayım.
|
Bu sözlerinizle her şey netleşmiş oldu. Kompostlaştırmaya ve kompost kullanmaya kesinlikle karşı değilim. Ki Uzak Bahçelerde kendi bahçemi anlatırken ve mikrobiyoloji ve toprak konusundaki son mesajım bile bu konuya yönelikken, bende düşünmüştüm, komposta karşı olduğum nerden çıkıyor diye.
Mesaj No:88
Mesaj No:145
Mesaj No:146
Mesaj No:165
Mikrobiyoloji ve Toprak, Mesaj No:310
Yanmış hayvan gübresi olayına gelince, yığın yeterince büyük, nem oranı yeterli, arasıra karıştırılarak yakılmış ve uzun süre (1 – 2 yıl) açık havada bekletilmemişse (ki kompost prosesinin aynısı) kompost ile arasındaki farkın büyük olduğunu sanmıyorum ve kendi bahçemde ayrı parsellerde denememiş olsamda, bir önceki yılda hayvan gübresi kullandığım için aradaki farkın büyük olmadığını kendi gözlerimle gördüm.
Bu yüzden maliyetleri göz önüne alarak hayvan gübresininde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyorum. Ki buna sizde katılıyorsunuz. Aslında son söz şu olmalı, ikisi birbirinin alternatifi değil ve maliyet göz önüne alınırsa duruma göre birbirinin yerine kullanılabilecek ürünler.
Kompost konusunun daha ayrıntılarına gelince,
bu linkteki Dünya Bankası Raporu' ndan (Kompostlaştırma Uygulamaları Ve Başarısızlıklar) mutlaka haberiniz vardır diye düşünüyorum. Burada sayılan başarısız uygulama yanlışlıklarının, bir benzeri Biofarm'ın bir parti ürününde bize denk düşmüş olabilir. Ki bu konuda sadece şikayetçi bende değilim. Forumda belirtmemiş olsa da Uzak Bahçeler'in bir başka üyesi de aynı problemi yaşamış durumda.