Sorumun nedeni, niçin kompostlanmış hayvan gübresi yerine açıkta yanmış hayvan gübresini tavsiye ettiğinizi anlamaktı. Oysa anlıyorum ki şikayetiniz komposttan değil (çünkü öyle olsa ekoflora'dan da şikayetçi olurdunuz.). Üründen memnun olmayışınız kalitesiyle ilgiliymiş. Bu konudaki daha önceki şikayetlerinizi okumamıştım.
Hala daha da, neden kompost yerine güzel bir yanmış gübrenin daha iyi olduğunu söylediğinizi bilmek isterdim. Örneğin memnun kalmadığınız kompostu verdiğinizde ne oldu? Zararlı bir etki mi tespit ettiniz? Bu arada kompost yerine yanmış gübre verdikleriniz de vardı da, onlarda daha iyi bir gelişim mi oldu? Bu kanaate nasıl vardınız gibi somut uygulamanızın sonucuna dayanan yargınızı bilmek isterdim.
Biofarmın tarafında olduğumu neden düşündüğünüzü bilmiyorum ama ben markanın değil, kompostun, kompostlamanın yanındayım.
Bu arada benim de senelerdir kullandığım ve sadece bazen yüksek nemli oluşundan yakındığım ama olgunlaşmamış formuna hiç rastlamadığım bir üründen bahsediyoruz. Üstelik kerelerce de buradan marka olarak tavsiye ettiğimi görmüşsünüzdür belki. Bu durumda aynı markadan bahsedince neden diye sordum ki şikayetinizi bileyim, ben de tedbir alayım.
Bir ticari grubun ürünlerini kullanıp kullanmamak da kişinin şahsi tasarrufu. Benim de kesinlikle kullanmayacağım, dilimin asla zikretmeyeceği markalar mevcut. O grubun malına para verip bir kere almışsanız, aldığınız ürün beklentinizi veya garanti edilen içeriği karşılamıyorsa neden üreticisine dönmediğiniz de bir tüketici olarak kişisel tercihiniz. Ben şahsen öyle yapmıyorum.
Bitkisel ve hayvansal artıkların içerikleriyle ilgili verdiğiniz güzel bilgiler için de teşekkürler. Böylece konuya yeni giriş yapanlar bu temel bilgileri alıp dağarcıklarını zenginleştireceklerdir. Ben de sayenizde bilgi tazelemiş oldum.
Kompost ile yanmış hayvan gübresinin karşılaştırmaları sadece besin içerikleri açısından yapılmaz. Ki yapıldığında da kompostun daha zengin olduğu görülür, çünkü içindeki besin elementleri yıkanmamıştır. Yanmış da olsa içerdiği hastalık, zararlı, yabancı ot konularına ise hiç girmiyorum. Elbette yanma sürecinde diğer zararlılara yaptığı yataklık, çevre kirlenmesine sebep olduğunun kesinlikle tespit edilmesi vs. gibi konular da hep bilinmekte.
Buradan uzun uzun yazıp da konuyu dağıtmak akıl karıştırmak istemiyorum. Meraklıları neden kompost, evde kompost yapımı diye sadece benim açtığım başlıkları bile okusalar öğrenirler.
İnorganik azot konusuyla size sorduğum soru arasında nasıl bir bağlantı kurup neye cevap verdiğinizi anlamış değilim, ancak kendi adıma şunu söyleyebilirim; "organik gübre kullanın, kompost kullanın, gübrenizi tarlanıza bahçenize vermeden önce kompostlayın" diye her seferinde çağrıda bulunurken, bir iyi tarım uygulamaları uzmanı olarak gerektiğinde toprak ve bitki analizleri doğrultusunda, doğru dozda, doğru teknikle, doğru zamanda kimyasal gübre kullanılmasını da tavsiye ederim.
Siz de tavsiye etmiştiniz demişsiniz. Hayvan gübresi kullanılmasını sürekli tavsiye etmekteyim. Doğru olanı kompostlayıp da kullanmaktır. Üreticinin kendisinin kompostlama şansı yoksa veya kompost alma şansı yoksa, yanmış bekletilmiş gübreyi de kullanır.
Zaten kullanmışsa ve üretici geleneksel alışkanlıklarını kıramayıp bu şekliyle kullanmaya devam edecekse, o zaman da, "aman yine de iyi, hiç olmazsa kontrolsüz kimyevi gübre kullanmıyor." diye ehven-i şer bu duruma sevinmekteyim bile. Ancak bu kadar çevre, doğa, sağlık diye bayrak açmışken kompostlanmamış gübrenin kullanılmasına razı gelmek de içimi acıtmakta.
Klinoptilolit başlığındaki mesajların kaldırılmasına gelince, sebebi Sn. ortunçkutay'ın başlığa yazdığı bütün mesajların içeriğini silmesidir. Fotoğraflarını, mesajlarını silince, geride kalan kendisine verilmiş bütün cevaplar da havada kalmış, bu nedenle tarafımızdan kaldırılmışlardır.
|