Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim
Merhabalar,
Bende 9 Ekimde Koçtaştan aldığım Nergis soğanlarını uzun balkon saksılarına ektim, üzerlerine 4 parmak kalınlığında toprak koydum, havalar sıcak gittiği için sanırım filizlenme yok ama, toprağı çokmu fazla olmuş, ustalar yardımcı olursanız sevinirim çünkü ilk kez nergis ektim ... şimdiden teşekkürler
|
Saksıda dikimler için soğanları derine gömmek yanlıştır..En ideal dikim tarzı,soğanların üst kısımlarının toprak üstünde görünecek şekilde dikilmesidir..Bakın aşağıdaki fotoda benim saksılardaki dikim tarzımı göreceksiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=102
Saksıya soğanları sığ dikmenin yararını şöyle izah edeyim:
-Dikim yaptığımız saksılar zaten genelde 20-25 santim derinlikte oluyorlar..Soğanların ortalama boyu 4-5 santimdir;siz birde bu soğanları saksıda 5-6 santim derinliğe gömerseniz,soğanların salacağı köklerin yaşam alanı için gerekli toprak kalınlığını iyice azaltıp,köklerin kullanabileceği toprak alanının 10-15 santim derinlikte olmasına neden olursunuz..
Yani 20 santim toprak derinliği olan bir saksıda 5 santim uzunluğundaki nergisleri 5 santim daha derine gömerseniz,soğanın köklerinin kullanacağı toprak derinliği 10 santime düşer..
Benim yaptığım gibi;soğanı tepesi toprak üstünde görünecek şekilde dikerseniz köklerin kullanabileceği toprak derinliği 15 santime çıkar.