Soğuklama ihtiyacı olmayan hiç bir tür yoktur malesef.Ama soğuk derken illa eksi dereceler olması gerekmez.Yani +10 olur +5 olur bu türlere göre değişmektedir. Bu nergislerde ise + 5 +12 arası soğuk sayılır.Lale sümbülde de aynı durum söz konusudur.Nergiz dikkatinizi çekti ise soğuklar başlayınca filizlenmeye başlar.Sıcaklarda filiz yapmaz.Geçen sene ben nergisleri çok soğuk bir ortamda yaklaşık 2 ay bekletmiştim.Soğuklama ihtiyacını böylece gidermiştim.
Bu sene ektiğiniz zaman bu ihtiyacını doğal yoldan aldıracaksınız ama dikkat edin.Çiçek açmaya hazırlanırken goncaları çok naziktir.Ayrıca sivas gibi bir yerde içerde tutmanız gerekir.Çünkü biliyorum ki ısı -10 20 lerde ve kar yağışı çok.Onun için çok dikkat ederek yetiştirmek gerekir.Ben karabuurn nergislerinin en iyi karaburun ve mordoğanda yetişmesini çok iyi anlıyorum.Gerçekten oranın iklimi uygun.Bizde bile zor.Kaç yıldır çiçiğini donduruyoruz.Ama çiçiğini görmek ve koklamak herşeye değer.Size de tavsiyem biraz soğuk gösterin ama gonca zamanında mutlaka içerde olsun.
|