Ben parmağınızı refersans alıp sordum, muhtemelen fotoğraf beni yanıltmıştır.
Bu bitkiler budanan yerlerden geriye doğru kolayca kuruma yapabiliyorlar. İkincil ve üçüncül dallar(ağacın dış kısmında olacak dallar) pek oluşmuyor. Vyssera'nın dediği gibi geriden sürgün almak yaprak dökenler kadar kolay değil. Genç dalların her yönünde iğneleri oluyor, dalların alt kısmında başka dallar/yapraklar ya da iğneler bonsaide pek istenen bir durum değildir.
Genelde tüm ibreliler bonsai için zor bitkilerdir. Ladin, köknar ve sedir gibi ibreliler sanırım en zor olanları. Tabi iklim avantajınız çok büyük bunu da yabana atmamak lazım.
Bu fidanı dik tarzda çalışacaksanız nasıl konik bir gövde elde edeceğinizi de bir yandan düşünmeniz lazım. Ben olsam ilk veya ikinci daldan yukarısını kesip kıvrımlı dik tarza yönelirdim.
Dik tarzda konik gövde elde etmek için belki alt dalların gelişimine müdahale etmeyip üst kısımların gelişimini kısıtlarsanız, alt kısım yıllar içerisinde daha kalın olacaktır ama bu uzun zaman alacaktır. Böyle bir uygulamanın dezavantajı ise şu an gövde ortasında olduğu gibi karşılıklı dalların olduğu yerlerde şişkinlikler olması olacaktır.
Bir diğer yöntem de gövde istediğiniz kalınlığa gelene kadar büyümesine/uzamasına izin verip daha sonra üst bölgeleri ölü dal haline getirip canlı kısmı daraltarak konik bir gövde elde edebilirsiniz.
|