View Single Post
Eski 03-11-2010, 23:46   #21
kamil35
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Sayın Tuğrulbaba, 1600 m epeyce yüksek. Şuanda benim arılarım 500-550m rakımlı bir yerde... Aralık sonunda rakımın 50 m olduğu bir yere indireceğim. Bunu şunun için yazıyorum. Ocak ayında (güçlü kovanlarda) bizim burada arı az da olsa yavru yapar. 1600 m rakımda ise yavruya Nisan girmeden başlayacağını sanmıyorum. Belki de Mayıs başı... İzmir'de kıştan güçlü çıkan bir kovan Nisan sonunda nufus olarak doruk noktaya ulaşır. 1600 m de ise nufusun doruk noktaya ulaşması ne zaman olur onu bilemem. Bunun için arıların sonbahar kış ve ilk baharı 1000 m rakımlı yerlerde geçirmesi; (bunun için Konya uygun sanırım) 1600 m ye ise orada bal ve polen akımının hızlı olduğu tarihte çıkılması gerekir. Bu şekilde 1600 m rakımda bal ve polen hasadı yapılabilir. Yoksa arıların sürekli 1600 m de durması size bir getiri sağlamaz.
Baharın hızlı zamanı (yani arının dışarıdan maksimum nektar ve polen topladığı süre) 20-30 günlük bir süredir. Yerinde sabit duran kovanlar diğer zamanlarda ancak kendi ihtiyacını karşılar.
Daha anlaşılır olması açısından şöyle anlatayım; bu yıl Uşak'a Mayıs başında arıları götürdüm. İzmir'in baharında gelişmiş, genç nüfuslu güçlü kovanlar iyi bir şekilde bal ve polen toplarken; kışı Uşak'ta geçirmiş arıcıların kovanları bizim elde ettiğimiz verimi vermedi.
Arıcılıkta uygulama çok önemli... Teorik bilgi açısından iyi bir araştırma içinde olduğunuzu tahmin ediyorum. Temel petek konusunu sonra girelim.
Saygı ve selamlar...

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön