View Single Post
Eski 03-11-2010, 19:52   #20
tugrulbaba
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-10-2010
1600 mt rakım. Yayladayım. 500 mt ilerde ormanlık arazi bulunan bir tepe, bir yayla, daha sonrası tekrar orman.
Bitki çeşitliliği hakkında gözlem yapma şansı bulamadım. Çünkü bahçeyi bayramdan hemen sonra satın aldım. Haliyle, tabiat bozkırın kurallarına boyun eğmişti.
Fenni kovan tarzı karakovan düşünüyorum. Çünkü arıları bakımsız bırakmak niyetinde değilim. Öyle olsaydı bir destinin içine ana arıyı salardı insanlar. Bu işi bilmediğim için bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar gibi davranamam.

Gezdirme hususunda katı kurallara sahip değilim aslında. Mecbur kalırsam kovanları çevredeki müsait bölgelere taşıyabilirim sanırım.

Orman arazisi,mera,sahipsiz ve ekilmeyen atıl alanlara dediğim gibi çiçekli, polenli bitkilerin tohumlarından hazırlayacağım bir kokteyli saçmak gibi bir niyetim var. Hepi topu 7-8 kovanlık birkaç koloniyi en azından doyuracak bir alt yapıyı zaten Allah fazlasıyla vermiş.

Temel petek kullanımını bilmediğim için bu hususta da fikir yürütmeyeceğim.

..... balı hakkında şöyle bir şey duydum.
Vaktiyle bal üreticileri ünlü bir profa yüklü bahşiş verirler.O prof aman bu bal şöyle uçar böyle kaçar şeklinde yorumlayınca o balın kilosu 800-1000 tl ye satılır olur.
Bağımsız araştırmalar yapan bazı kurumlar bu baldan örnekler alıp bölgede üretilen diğer organik ballarla karşılaştırdıklarında hiç bir fark bulamazlar.

Şimdi ben bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım diyorum ya. Ona istinaden yazdım çizdim bunu. Temel petek kullansam arıyı yormam sanırım. Yani illede herşeylerini arılar yapsın, iyi ama arı nüfusu buna nasıl tepki veriyor? Peki temel petek kullanıp karakovan mantığıyla hareket edersek ne olur? Ya da şöyle soralım böyle bir hareket metodu var mıdır?

Ayrıca bölgemdeki insanlar tembel. Bırak arıcılğı bahçeyle haşır neşir olanları bile küçümsüyorlar. Ne varsa bu Konyada illede Konya Konya diyorlar. Egzost gazı yutmaya, karbonmonoksit solumaya can atıyorlar.

Bunları anlattım söz uzadı. Mecrasından çıkmamam gerekirdi. Hasılı bölge insanı toprağa yapılan yatırımı boş iş olarak değerlendiriyor. Arıcılık gibi extrem bir iş bu bölgede görülmemiş.

Dağlık arazinin (doğru kelimemi bilmiyorum düzeltin lütfen) florasından oldukça umutluyum, hatta emin olma derecesinde. Kekik gelincik devedikeni bol. Birde dağlarda sıkça rastlanan tüylü yapraklı bir ot var resminibulursam koyarım. Bu yönden bölgede arıcılığın en azından benim gibi hobi amaçlı olarak gayet iyi yapılabileceği kanaatini taşıyorum.

Hasılı kelam anlatacağınız her konuyu dikkatle takip ediyor olacağım. Şunu katiyen şöyle yapmayacağım gibi bir söyleme girerek zaten ilk mesajımda hatalı davrandım. Bilmediğim bir hususta fikir belirtmek cahilce idi.

Biraz bölük pörçük oldu anlatım kusura bakmayın çocukların bilgisayarından yazıyorum. Ufacık 15.5 inçlik monitör kafamı karıştırıyor. İki tuşu eksik klavye sürekli imla hatası yaptırtıyor

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön