Herkese iyi günler,
Ben de kompost hakkında bildiğim birkaç şeyi paylaşmak istiyorum.
Bahçemde kompost yapıyorum ve evdeki çoğu yemek artığının yanı sıra bahçemden ve komşulardan elde ettiğim kesik çimenler ve dökülen yaprakları kullanıyorum. Çevredeki atölyelerden iğne yapraklı ağacın olmamasına dikkat ettiğim talaşları topluyor, çayıra çuvallarla gidip yonca topluyorum. At çiftliğinden de yanmış ve yanmamış gübre alıyorum.
Kompostu doğrudan toprağın üstünde yapıyorum, ancak üstünü kaplıyorum. Havalanması için dibine önce dallar ve çalı çırpı yerleştiriyorum ve iki haftada güzelce bir ters çeviriyorum.
Bunun dışında, önemli olan bir şey komposta eklenen malzemeleri teker teker eklemek değil, biraz biriktirip tek seferde koymak. Ben, malzemelerim birikince hepsini çimenlerin üzerine yayıyorum ve üstlerinden çim biçme makinesi ile hepsi iyice parçalanana kadar geçiyorum. Sonra bunları toplayım eski kompostun üzerine ya da yanına koyuyorum. Bu hem malzemelerin karışıp topaklaşmasını önlüyor hem de çimlerin üzerince arta kalan malzeme ve güzel bir malç oluşturuyor.
Bir başka nokta da, yeni bir kompost yığını oluşturulurken, içine eskisinden biraz karıştırmak, oradaki bakterilerin çoğalması çok hızlanıyor böylece. Bakterilerden bahsetmişken, bakteri ve mantarlar gerçekten bu işi yapanlar ve çoğumuzun bahçesinde gereğindne çok az barınabiliyorlar. Ormana gidip, yıkılmış ağaçların çürümekte olan gövdelerini bulup bunları toplamak, yaprakları kaldırıp altlarında çürümekte olan katmanları toplamak, orman toprağında köklerin bol olduğu yerlerden toprak toplayıp bunu kompost yığınınızla karıştırmak çok yararlı bir iştir. Bunlar kompostun içinde çoğalabilme fırsatı bulurlar ve bahçe veya saksı toprağınızla karıştıklarında oradaki bozulmuş mikroskopik yapıyı yeniden oluşturabilirler. Ayrıca talaşların mantarlar olmadan çok zor parçalanacağını da söylemek lazım. Bir korkum şudur ki, kompost ısınırken çoğalan sıcağa dayanıklı termofilik(terim buydu sanırım yanlışsa lütfen düzeltin) bakteriler ölmeyebilir ancak diğer bakterile ve mantarlar kurtulamayabilirler, bu yüzden kompost soğumaya başlayınca bu işlemi tekrarlamakta fayda var.
Merak ettiğim konu, farklı bitkilere göre farklı kompostlar hazırlamak. Mesela çiçekli bitkiler için fosforu ve potasyumu yüksek kompost hazırlayabilmek. Azot verebilecek bazı maddeler biliyorum ancak takıldığım nokta fosfor ve potasyum.
Ayrıca vermikompost ile ilgili olarak, bu özel solucanların yurdumuzda nereden bulunabileceğini bilen var mı? Antalya'da yanılmıyorsam ilk vermikompost fabrikamız kurulacaktı. Bir de mantar kompostu var ki o da büyüleyici bir konu, ancak pek bilgim yok, öğrenmek çok istiyorum.
Kusura bakmayın biraz fazla uzun olduysa
