Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba
Bol kazanç diliyorum Kamil Bey. Emeğinizin karşılığını almanız temennisi ile.
Ben bilmediğim için soruyorum. Benim bal üretimi ile alakam yok. Arıcılıktan da anlamam. Hani bal üretirsem de fena olmaz.
7 dekarlık bir bahçem, 500 mt. mesafede orman arazisi, %90 buğday ekilen araziler mevcut.
Bitki örtüsünün çeşitliliği hakkında çok fikrim yok. Bölgede ağırlıklı olarak çam, meşe, söğüt ve yabani armutlar var. Ekilmeyen ve nadasa bırakılan arazilerde çok çeşitli bitkiler yetişebiliyor. Ayrıca atıl vaziyetteki bu arazilere ve ormana oğul otu ve benzeri çiçekli bitkilerin tohumlarından saçmayı düşünüyorum.
Bahçeme en azından dekar başına 1 kovan koymayı düşünüyorum. Elma bahçesi olmasına karar verdik. Ceviz ve asma demiştik ama vazgeçtik cevizden. Bitki çeşitliliği hususunda ise yaklaşık 2 dekarlık bölümde iklime uygun her türlü ağaç ve sebze-meyve türü yetiştirme hevesindeyim.
Şimdi burada arıcılık olur mu? Çünkü asla kovanları taşımak gibi bir düşüncem yok. Zaten vaktim de yok. Arılar daimi olarak burada kalacak. Temel petek kullanmayacağım bir de. Tamamen karakovan usulü bir üretim şekli benimseyeceğim. Alt limit 7 kovan bana bal verir mi?
Bu hususta bana ne salık verirsiniz?
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Not: Boğulan arılara çok üzüldüm.. Vereceğiniz her bilgi benim açımdan altın değerinde. Çünkü edineceğim arıların telef olmasını, sebep olmayı asla istemem...
|
Sayın Tugrulbaba,
Yaban armudu arı için hem bal hem polen kaynağı... Arı söğüt püskülünden de polen alır... Ayrıca bazı yıllar söğüt ve meşe ağaçları akar yapıyor. Ekin tarlaları içinde hardal yetişmesi lazım. Hardal da arılar için polen ve nektar kaynağıdır. Bir çok da kır çiçeği vardır. Konya'da kekik çeşitleri de vardır.Sabit arıcılık düşünüyorsunuz. Bu şekilde arılar orada hayatlarını sürdüre bilir. Ancak size ne kadar bal verir onu bilemem. Yakın çevreyi bir araştırın. Bir kaç kovanla da olsa arıcılık yapanlar vardır. Onlardan bilgi alınız.
Satın alacağınız arılar bulunduğunuz bölgeye uyumlu olsun. Aldığınız arılar Konya kışına dayanacak özellikte olmalıdır.
Arılarınızı 20-30km lik mesafelerde farklı nektar akımı olan yerlere götürmenizde fayda var. 5-10 km mesafelerdebile bitki örtüsü değişmektedir. Ayçiçeği, anason, korunga ekim alanları varsa bu bitkiler ballı bitkilerdir.
SAbit arıcılıkta bal alabilmek için kovanların güçlü tutulması gerekmektedir. Bir bahar ve bir bal sezonu şansınız olacak.
Fenni kovan tarzı karakovanlar var. Çıtaları var.Bakımı kolay oluyor.
Şimdilik bu kadar siz takıldığınız yerleri yine sorarsınız. Ben de elimden geldiğince anlatmaya çalışırım. Bir de rakım kaç metredir?Saygılarımla...