Kanatlı gübrelerini solucan gübresine çevirebiliriz.
Arkadaşlar,Size anlatacaklarım kompost konularının bir tekrarı gibi olacak ama,bazı ayrıntıları açıklamak gerekecek,az mikardaki toprak solucanları ile solucan gübresine ulaşmak için her türlü atıklarımızı ve hayvansal gübrelerimiz çok güzel kompostlaştımak zorundayız.
Kıyma makinası edinmeniz kompostlaştıma işleminizde hızlandırma sağlıyacaktır, mutfak atıklarınız ve Kanatlı gübreleriniz kompostunuzun azot içeriğini dengelemede ot ve talaş miktarının arttıracaktır.
Arkadaşlar sulucanlar bilindiği üzere bütün atık maddeleri çürüntü halleri içinde tüketmedeler,verdiğimiz atıklar içersindeki canlı ve diri durumunda olanlar solucanların bulunduğu ortama bakteriler tarafından işlenirken asidik ortam oluşturmakta, solucanlarda bu asidik ortamı nötür hale getirmek salgı üretme zorunluğu ile kendilerini ortama atapte etme halleri içinde onların zayıflamalarına ve küçülmelerine sebeb olmaktadır.
Solucanlarımızdan azami verim almak istiyorsak bu durumu göz önünde bulundurarak kompostun tam olgunlaşmasını sağlamak zorundayız; Gelelim solucan kasesi olayına ne kadar atıklarımız bol olursa olsun toprağımıza yerleştireceğimiz kase yöntemindeki delikli boruları arttırarak bu durum içinde toprağımıza solucan kaselerini çoğaltmalıyız.
Ben bu olayı şu şekilde çözdüm son yaptığım kompost çalışmalarımı takip ettiğseniz göreceksiniz size tarifini yaptığım yöntemi büyük variller içinde kompostu oluşturarak, mayıs ayı içinde dikeceğim fideler için, kasım ayı içinde oluşturacağım sebze dikim parselleri içinde hazırlıyacağım yastıklarn içinde 30 cm çukulara doldurup üstünü toprakla örtüp solucanların ve toprak canlıların bu kompostu tekrar işlemeleri sağlıyarak, solucan kompost-gübresi oluşumu ile bitkilerimin yetişmesini sağlıyacağım.
Bu yöntem bütün anlatılanlardan daha pratik olması bakımından ben atıklarımın olgunlaştırarak toprak solucanlarından gübre üreterek bitkilerime sunmaktayım, bu yöntemi uygulamanı tavsiye ederek işi daha pratik olmasını sağlıyabilirsiniz.
|