View Single Post
Eski 02-11-2010, 14:50   #20
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Fosfat (PO4) Giderimi

Atıksu arıtma tesislerinde fosfat kimyasal (demir ve alüm tuzları kullanılarak) veya biyolojik yollarla giderilir. Kimyasal yönteme önceki bölümlerde değinilmişti.

Fosfat giderimi için kullanılan bütün biyoteknolojik yöntemlerde anaerobik ve aerobik kademeler kullanılır. Anaerobik şartlarda serbest bırakılan fosfor, aerobik ortamda hücre içine alınır.

Anaerobik/Oksik (A/O) proses

A/O prosesi, klasik aktif çamur prosesinin modifiye bir şeklidir. Klasik aktif çamur havuzundan önce bir anaerobik tank (bekleme zamanı 0.5-1 saat) kullanılması ile oluşturulmuştur.

Name:  Fosfat_Giderim_A-O_Prosesi.jpg
Views: 24256
Size:  16.3 KB

Anaerobik şartlarda fosfat hidroliz sonucunda serbest bırakılır. Bu yolla oluşturulan enerji ortamdan organik madde (BOİ) almak için kullanılır. Aerobik ortamda ise, çözünmüş fosfat bakteriler tarafından alınarak fosfatlar sentezlenir ve bu işlem için gerekli enerji organik maddelerin oksitlenmesinden sağlanır.

Sistemin performansının yüksek olması için çamur yaşının düşük ve organik madde konsantrasyonunun yüksek olması gerekmektedir.

UCT (University of Capetown) Prosesi

UCT prosesi anaerobik, anoksik ve aerobik tanklar içerir. Ayrıca, sistem sonunda birde çökeltme tankı mevcuttur. Anaerobik tankta, kesin anaerobik koşulların olması için, çamur çökeltme tankından direk olarak anaerobik tanka verilmez ve önce anoksik tanka verilerek nitratın giderilmesi sağlanır.

Name:  Fosfat_Giderim_UCT_Prosesi.jpg
Views: 26659
Size:  16.0 KB


PhoStrip Prosesi

PhoStrip prosesi bir sidestream prosesidir. Burada fosfat biyolojik ve kimyasal olarak giderilir. Bu proseste geri devir çamuru anaerobik fosfat bırakıcı denen bir anaerobik tanka alınır. Bu tankta çamurdan fosfat salınır ve fosfor açısından zengin olan üst durusu kirec ile muamele edilerek, fosfat kimyasal olarak çöktürülür. Anaerobik tankta bekletme zamanı genellikle 5-20 saattir. PhoStrip prosesinde fosfat aerobik tankta bakteriler tarafından hücre icine alınır. Bunun icin aerobik tankta oksijen konsantrasyonu 2 mg/L nin üzerinde olmalıdır. PhoStrip prosesi ile düşük (12-15) BOİ5/P oranlarında bile yüksek fosfat giderimi mümkün olup fosfat konsantrasyonu genellikle <1 mg/L’dir.

Name:  Fosfat_Giderimi_Photostrip_Prosesi.jpg
Views: 23808
Size:  23.6 KB

A2/O Prosesi

Bu proseste hem fosfat hem de azot giderimi mümkündür.

Name:  Fosfat_Giderim_A2O_Prosesi.jpg
Views: 20847
Size:  12.1 KB

Not: Son 4 mesajdaki yazıların hazırlanmasında Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Şahinkaya'nın Çevre Mikrobiyolojisi ders notları (Gabriel Bitton'un Wastewater Microbiology kitabından bire bir çevrilmiş.) ve Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. İzzet ÖZTÜRK, Dr. Hacer TİMUR ve Dr. Ufuk KOŞKAN'ın ATIKSU ARITIMININ ESASLARI kitaplarından yararlanılmıştır.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön