Sayın Fatih, kökler üzerinde mineral içeriğinin problem yaratmaması için ilk yaprakları biraz gelişince (herhalde 1 hafta 10 gün sürer) besin eriyiği vermeye başlayın.Besin eriyiği öncesi de bir kez daha iç kap/kök bölgesine hafif bir yıkama yapmanızda yarar var.
Besin eriyiğini daha önce önerdiğim gibi 1/4 dozda (Sıvı besinlerde çoğunlukla ölçü 1 litreye 1 kapaktır.Yani 1 litreye 1/4 kapak ile başlanmalıdır.) karışımla başlayıp zaman içinde tam doza çıkarsınız. (Kışın tam doza çıkılmamalıdır.Gelişim döneminin beklenmesinde yarar var.)
Besin eriyiği hazırlarken kişisel olarak sadece piyasada bulunan sıvı gübreleri kullanıyorum.katı gübreleri doz ayarlama zorluğu/yeterince erimeme nemlenerek bozulma gibi nedenlerle tercih etmiyorum.Bitkilerimin durumundan da görüldüğü gibi bu uygulama yeterli ve pratik.Sıvı besinlerde NPK oranları değişiyor mikro elementler sabit kalıyor.Yaprak/dal gelişimi istendiğinde (ilk aylarda) N oranı yüksek yani yeşil yapraklı bitkiler için olan ürünler tercih edilmelidir.Yeterli vejetatif gelişim sağlandıktan sonra N oranı daha düşük P ve K oranı yüksek çiçekli bitkiler için olan ürünler ile devam edilmelidir.Halen tüm hoyalarıma çiçekli bitkiler için olan sıvı besin ile tam doza yakın karışım hazırlayıp sürekli olarak kullanıyorum.NPK oranları yüksek mikro elementleri içermeyen tarımsal gübrelerin kullanımını tavsiye etmem.Kullandığımız yöntemde gübrelemeye toprakta bitki yetiştirmeden farklı yaklaşılmalıdır.Toprağın kendi içeriği ve verilen gübre ile etkileşimi bitkinin besin gereksinimini karşılamasında oldukça değişken etkileşimlere neden olabilir.Ancak inorganik ve inert ortamımızda doğru besinleri doğru oranda ve sürekli vermemiz gereklidir.Bitkinin bizim sağladıklarımız dışında besin elde etme şansı sözkonusu değildir.Bu durumun olumlu yönü ise verilen besinin bitki üzerindeki etkilerini toprakta yetiştirmeye göre daha doğrudan görebilmemizdir.
|