View Single Post
Eski 01-11-2010, 16:54   #27
Hydrosuccess
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2010
Sayın İlkin, orkidelerde transfer şoku kaçınılamaz bir durum.Benim bitkimde gördüğünüz kök kayıpları Hydroton kullananlarda da mutlaka oluyor.Ancak bunu gövdeye yayılan bir çürüme olarak düşünmemek lazım.Bitki eski ortama uyum sağlayan köklerinden kısmen veya tamamen vazgeçiyor ve yeni ortama uygun kökler oluşturuyor.Bu süreçte bitki, ortam uygun değilse gövde çürümesine duyarlı hale geliyor.Inorganik ve havalanmayı sağlayan materyaller (Hydroton, diatomit vb.) bu aşamada organik olanlara göre avantajlı.Kök kaybı/yenilerinin gelişimi sırasında bitki kısmi yaprak kayıpları da yaşıyor.
Topraksız yetiştirme yöntemlerinin dünyada en yaygın olarak kullanıldığı bitki grubunun Orkideler olduğunu belirtmeliyim. Sanırım sizin deneme isteğinizi engelleyen sınırlayıcı bir eksik bilgilendirme/yaklaşım olmuş.Katı ortam materyali olarak sıklıkla Hydroton kullanılıyor ve kesinlikle başarılı.Diatomit tamamen kişisel tercihim ve Hydrotona göre artıları olduğunu düşünüyorum.Yine de birileri Hydrotonu denerse açıkçası sonuçlarını çok merak edeceğimi belirtmeliyim.
Phal. adlandırmanız doğru görünüyor.Bendekinin detayını da paylaşıyorum.Çok teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön