View Single Post
Eski 30-10-2010, 22:20   #1241
ahmettt
Ağaç Dostu

ahmettt's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Sn. ahmettt, üstteki mesajlarında sn. ainos'un eklediği fotoğraflarda görünen cevizler Toros-1 çeşidi. Aşısız bir ağaçta 5 yaşında 20 kg meyve oluyor, 3 yaşında meyveye başlıyor. 5 yaşında 20 kilo çok iyi bakımın sonucu olsa da 5 yaşındaki bir ağacın 5 kilo meyve verdiği sitede belirtilmiş. Önceki sayfalara göz gezdiydiyseniz bu ceviz türünden bende 35 adet diktim. Ben o kadar erken bir verim beklemiyorum hem 1 yaşlı fidanlar cılız hemde sulama imkanları kısıtlı. Sizin bu cinsin aşısız oluşu ve verimi konusundaki görüşlerinizi almak isterim...
Bu türü daha önce duydum, ama hakkında hiçbir pratik bilgim/çalışmam olmadı.

Verdiğiniz linkteki fizibilite çalışmasını inceledim, çok amatörce hazırlandığını (45 dönüm bahçeyi 22,000 dolara kuramazsınız, daha birçok gider kalemi olacaktır, bu ağaçların senelik bakım giderleri de gözönüne alınmamıştır vb) ve gerçeği yansıtmasının çok düşük ihtimal olduğunu söyleyebilirim. Zaten sitede fidanlıklarının da 1997 yılında faaliyete geçtiğini söylemişler, "10 yaşında 100 kilo meyve verir" gibi çok iddialı bir cümleyi 2010 senesinde söyleyebilecek kadar fazla ellerinde istatistik, birikim olduğunu da sanmıyorum.

Aşısız cinslerle aşılı cinslerde aynı verimi, aynı erken meyveye yatma performansını, aynı şekilde hastalıklara dayanıklı olmayı, toprak ve sulama şartlarına toleransı bir arada sağlamak çok çok zordur. Bu işler bu kadar kolay olsaydı, dünyadaki bütün üniversiteler ideal bir aşısız ceviz geliştirip, önümüze koymuştu bile. Ancak bu konuda şunu da kısaca belirteyim; ceviz diğer meyve türlerine kıyasla, özellikle anaç çeşitleri açısından, çalışmaların hala çok yoğun devam ettiği ve her otoritenin şu anda kullanılması gereken anaç anlamında hemfikir olmadığı (çoğunluk Anadolu cevizi (Juglans regia), bir kısım bunun J. Hindsii ile çaprazı olan Paradox, yeni gelişmeleri takip edenler ise Paradox'un bazı genetik negatif özelliklerini taşımayan yeni türevlerini öneriyorlar) bir cinstir.

Ben Toros-1 ve Sahil-1 cinslerini geliştirdiğini söyleyen firmanın, küçük çaplı bir mucizeyi gerçekleştirip, dediklerini yerine getirmesini hem bir Türk olarak, hem de bu fidanlara yatırım yapmış insanlarımız açısından yürekten dilerim, ama bilirsiniz, mucizeler çok ender olur..

ahmettt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön