Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musa78
samsunlu 55 sanırım bu üzüm karadeniz özellikle trabzonda rağbet gören kalın (bir hayli)kabuk yapısıyla pek tercih edilmeyen haslalıklara karşı gerek yaprak yapısı gerek meyvelerinin etkilenmediği aşsız bir üzüm cinsi(piç diye tabir edilen)olsa gerek yanılıyormuyum ??
|
Evet o üzüm bu üzüm oluyor, bu üzüm dedelerden kalma bir üzüm çok tatlı fakat kalın kabukludur. Artık Samsun'da da üretilen üzüm çeşitleri çoğaldığından manavlarda pek rastlanamıyor. Bazı yerlerde veya pazarlarda pekmezi yapılıp satılıyor. Biz bu üzümün yiyerek, suyunu içerek, pekmezini yaparak tüketiyoruz. Aşağıda pekmez yapımındaki son aşama gözüküyor, buharlaştırma aşaması (Hava şartları müsaitse arazide kazanda kaynatmak daha uygun olur bu şekilde doğalgaz kullanılıyor). Ayrıca üzüm bir yandan yaprak dökmesine rağmen hala üzerinde üzüm bulunmakta.
