Sayın kurtkus, cinsini bilmiyorum ama O aşılamış olduğunuz cevizlerden anladığım kadarıyla veriminden memnunsunuz, bölgeye iklime adapte olmuş bir çeşit olabilir, Şimdi, o cevizlerden on yıl sonra seksen yüz kilo ceviz alırsanız, yine bu bir altatmacadır diyecekmisiniz?
Sanırım ben yanlış anlaşıldım, cins, yöre, bölge, bakım, toprak, dozlanma, adaptasyon vs farklılıklarından verim alınmadığın da tüm bunlar doğruları yanlışları eksikleri varmı yokmu araştırması yapılmadan direk bu bir aldatmacadır denirse, yanlış olur derim.
"Bir arkadaşım" örneğinde de verdiğim gibi "sekiz yıl oldu verim alamadım"a benzer bir şey ortaya çıkar. Aslını araştırdığın zaman nedenlerini fark ettiğin zaman "sekiz yıl oldu verim alamadım" cümlesi de bir altatmaca olduğunu fark edersin. Nedenleri nicinleri konuşulmadan Bunu "sekiz yıl oldu verim alamadım" denirse kim olsa bunun cinsi iyi değil diye düşünür ve hemen cinsine bir kabahat buluruz.
Alıntı:
Ayrıca gelişigüzel bir dikim yapmadım tamamen ilçe tarım müdürlüğünün önerileri ile kurdum.
|
Dediğiniz ırkların verimleri de oldukça iyidir, Bu cinslerde verim alamamışsanız bu ya sizlerin bir şeyleri eksik yapmanızdır ya da tarım ilçenin sizleri yanlış yönlendirip iklime ve bölgeye uygun cinsleri ektirmemesidir.
Daha bir çok neden sayabiliriz ve bu gibi nedenlerden verim alamadığımız ya da az verim aldığımız zamanda bu bir aldatmacadır demekte bence çeşitlere biraz haksızlık yapmış olur.