View Single Post
Eski 28-10-2010, 22:49   #5
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Lağım Suyunun Mekanik Temizlenmesi

Mekanik arıtmanın ilk aşamasında suda yüzen tahta, plastik, gaita (dışkı) gibi büyük katı parçalar basit parmaklık-ızgara sistemleri ile atıksudan ayrılır. Bu parçalar mekanik sistemlerle yakma merkezlerine iletilir. Katı parçalardan arındırılan su içinde halen %90-95 oranında kirli madde içeren bir çamur vardır. Bu çamur mekanik arındırma sisteminin ileriki aşamalarında sudan ayrılır.

Mekanik arıtma sistemlerinin ikinci aşaması kum tutma havuzlarıdır. Bu havuzlara aktarılan atık suyun akış hızı son derece yavaştır. Bu geçiş esnasında, büyük kum taneleri yerçekimi etkisi ile dibe çökerler. Daha küçük ve genellikle organik maddelerden oluşan küçük parçaçıkların çökelme hızları çok yavaş olduğundan, bu parçacıklar bu havuzlarda tutulmazlar.

Kaba parçalarından ve kumlardan temizlenen kirli su çökeltme hvuzlarına alınır. Bu havuzlar kanalizasyon işleminin yapısına göre sığ veya derin olabilir. Havuzlar şekil olarak konik veya dikdörtgen olur. Konik olanlar dibe doğru daralır. Dikdörtgen olanlarda ise suyun çıkış tarafına doğru azalan eğim vardır. Her iki sistemde de dibe çöken çamuru merkezi çamur toplama çukuruna veya yan kanallara ileten mekanik taşıyıcı aygıtlar bulunur.

Mekanik arıtma basamağının son aşaması yağ ayırma düzenidir. Lağım suyu içinde fazla miktarda sıvı ve katı yağlar varsa sisteme bir yağ ayırma düzeninin konulması gerekir. Lağım suları yağların yüzeyde toplanacağı şekilde çok yavaş olarak akıtılır. Aslında bunun en kolay çözümü, evsel atık yağların toplanması, benzin istasyonları, tamirhaneler, yağ fabrikaları vb. yerlere yağ ayırıcı sistemlerin konulmasıdır.

Mekanik temizlemenin çeşitli aşamalarından geçirilmiş olan lağım suyu başlangıca oranla oldukça temizlenmiştir. Ancak bu temizleme sadece yüzen ve çöken katı maddelerin ayrıştırılmasından ibarettir. Bu su halen çözünmüş halde düşük moleküllü proteinlerden, aminoasitlere, üreye ve şekerlere, pestisitlerden deterjanlara, asitlere, bazlara, tuzlara vb. kadar varan ve kirlilik yaratan maddeyi içermektedir.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön