Öncelikle bir konuyu netleştirmekte yarar var.
Temiz su nedir ve atıksu temizlemesi hangi amaçla yapılmaktadır. Bildiğimiz temiz su içilebilir ve kullanılabilir sudur. Bu suyun temizliği ve kalitesinin belirli bir standartta olmasını sağlayan
su uzmanları vardır. Bugün modern dünyada, basit bir kaç temizlik önlemiyle önlenebilen bir çok su kaynaklı hastalık seyrek görülse de, az gelişmiş ülkelerde bu türden hastalıklar hala çok yaygındır. Su kaynaklı hastalık ve bunlara neden mikroorganizmaların belli başlıcaları aşağıdadır.
Su ile ilgilenen uzmanlar, içilebilir suyun genel standartları karşılaması için, özellikle su kaynaklı
patojen mikroorganizmaları çok iyi bilmeli ve hangi uygulamanın gerektiğine (örneğin
klorlama) doğru karar verebilmelidirler.
Mikroorganizma Türü | Hastalık |
---|
Bakteriyel | |
Escherichia coli | Kanlı İshal |
Salmonella typhi | Karahumma, Tifo |
Salmonella spl. | Gıda zehirlenmesi |
Shigella sp. | Gıda zehirlenmesi, dizanteri |
Yersinia entercolitica | Kızıl Ağız Hastalığı |
Vibrio cholerae | Kolera |
Campylobacter jejuni | Campylobacter enteritis |
Bağırsak parazitleri (Protozoalar) | |
Entamoeba histolytica | Amipli Dizanteri |
Giardia lamblia | Giardiasis |
Cryptosporidium | Cryptosporidiosis |
Viral | |
Norwalk agent, Rotavirus, Enterovirus | Çocuk felci, Aseptik menenjit, Herpajina |
Hepatitis A, Adenoviruses | Infeksiyöz hepatit, kronik solunum yolları hastalıkları, Konjonktivit İltihabı |
Atıksu Temizleme Uzmanları ise, su kalitesi hakkında bilgi sahibi olsalarda, onlar su uzmanları kadar
patojenlerin yok edilmesi, sudan tümüyle uzaklaştırılması ve miktarlarının azaltılması ile ilgilenmezler. Onlar mikroorganizmalardan yararlanarak sudaki
organik bileşiklerin oranının düşürülmesine ve akarsulardaki organik madde oranını stabilize etmeye çalışırlar.
Atıksu temizleme uzmanları, mikroorganizmaların gelişmesinin kontrol altına alınmasıyla ilgili eğitilirler ve sudaki mikroorganizmaların hangisi var, hangisi yok ve hangi mikrooganizma hangi organik bileşiği parçalıyor bununla ilgilenirler. Böylece, akarsuya hangi uygulamanın yapılacağı ve bunu alacak akarsuyun içinde, mikroorganizmaların hızlıca organik atıkları parçalaması ve bitki kaynaklı yaşayabilir organizmaları değil, patojenik mikroorganizmaların sayısının azaltılmasını garantiye almak zorundadırlar.
Bu yüzden hangi mikroorganizma hangi mikroorganizmanın konukçusudur, hangi mikroorganizma hangi koşullarda gelişir, bunu çok iyi bilmek ve temel mikrobiyoloji bilgisine sahip olmak zorundadırlar. Üstelik sadece buda yeterli değildir biyokimya ve suyun akış hızı, sudaki çözünmüş oksijen miktarı
vb. gibi kimya ve fizik bilgilerine de sahip olmak zorundadırlar.
Mikroorganizmanın çevresindeki ortam şartları da büyüme için çok önemlidir.
a) Organik madde içeriği
b) Etkileşme süresi
çok büyük önem arz eder.
Biyolojik arıtma sistemlerinde arıtılacak atık sulardaki organik madde içeriği mikroorganizmalarla etkileşim süresi arıtma verimi açısından son derece önemlidir. İyi bir arıtma verimi için mikroorganizma türleri ile organik madde muhtevası ile etkileşim süresinin tam bir uyum içinde olması gerekmektedir. Çevre mühendisleri (Atıksu Temizleme Uzmanları), biyolojik arıtma sistemlerinin tasarımında ve arıtma sistemlerinin işletme esnasında iyi bir verim elde edebilmek için mikroorganizmaların büyümelerini, ölümlerini ve bunların büyümesine etki eden faktörleri çok iyi bilmeleri gerekir.