View Single Post
Eski 28-10-2010, 18:45   #3
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Öncelikle bir konuyu netleştirmekte yarar var. Temiz su nedir ve atıksu temizlemesi hangi amaçla yapılmaktadır. Bildiğimiz temiz su içilebilir ve kullanılabilir sudur. Bu suyun temizliği ve kalitesinin belirli bir standartta olmasını sağlayan su uzmanları vardır. Bugün modern dünyada, basit bir kaç temizlik önlemiyle önlenebilen bir çok su kaynaklı hastalık seyrek görülse de, az gelişmiş ülkelerde bu türden hastalıklar hala çok yaygındır. Su kaynaklı hastalık ve bunlara neden mikroorganizmaların belli başlıcaları aşağıdadır.

Su ile ilgilenen uzmanlar, içilebilir suyun genel standartları karşılaması için, özellikle su kaynaklı patojen mikroorganizmaları çok iyi bilmeli ve hangi uygulamanın gerektiğine (örneğin klorlama) doğru karar verebilmelidirler.

Mikroorganizma Türü Hastalık
Bakteriyel  
Escherichia coli Kanlı İshal
Salmonella typhiKarahumma, Tifo
Salmonella spl.Gıda zehirlenmesi
Shigella sp. Gıda zehirlenmesi, dizanteri
Yersinia entercolitica Kızıl Ağız Hastalığı
Vibrio cholerae Kolera
Campylobacter jejuniCampylobacter enteritis
Bağırsak parazitleri (Protozoalar) 
Entamoeba histolytica Amipli Dizanteri
Giardia lamblia Giardiasis
Cryptosporidium Cryptosporidiosis
Viral  
Norwalk agent, Rotavirus, Enterovirus Çocuk felci, Aseptik menenjit, Herpajina
Hepatitis A, AdenovirusesInfeksiyöz hepatit, kronik solunum yolları hastalıkları, Konjonktivit İltihabı

Atıksu Temizleme Uzmanları ise, su kalitesi hakkında bilgi sahibi olsalarda, onlar su uzmanları kadar patojenlerin yok edilmesi, sudan tümüyle uzaklaştırılması ve miktarlarının azaltılması ile ilgilenmezler. Onlar mikroorganizmalardan yararlanarak sudaki organik bileşiklerin oranının düşürülmesine ve akarsulardaki organik madde oranını stabilize etmeye çalışırlar.

Atıksu temizleme uzmanları, mikroorganizmaların gelişmesinin kontrol altına alınmasıyla ilgili eğitilirler ve sudaki mikroorganizmaların hangisi var, hangisi yok ve hangi mikrooganizma hangi organik bileşiği parçalıyor bununla ilgilenirler. Böylece, akarsuya hangi uygulamanın yapılacağı ve bunu alacak akarsuyun içinde, mikroorganizmaların hızlıca organik atıkları parçalaması ve bitki kaynaklı yaşayabilir organizmaları değil, patojenik mikroorganizmaların sayısının azaltılmasını garantiye almak zorundadırlar.

Bu yüzden hangi mikroorganizma hangi mikroorganizmanın konukçusudur, hangi mikroorganizma hangi koşullarda gelişir, bunu çok iyi bilmek ve temel mikrobiyoloji bilgisine sahip olmak zorundadırlar. Üstelik sadece buda yeterli değildir biyokimya ve suyun akış hızı, sudaki çözünmüş oksijen miktarı vb. gibi kimya ve fizik bilgilerine de sahip olmak zorundadırlar.

Mikroorganizmanın çevresindeki ortam şartları da büyüme için çok önemlidir.

a) Organik madde içeriği
b) Etkileşme süresi


çok büyük önem arz eder.

Biyolojik arıtma sistemlerinde arıtılacak atık sulardaki organik madde içeriği mikroorganizmalarla etkileşim süresi arıtma verimi açısından son derece önemlidir. İyi bir arıtma verimi için mikroorganizma türleri ile organik madde muhtevası ile etkileşim süresinin tam bir uyum içinde olması gerekmektedir. Çevre mühendisleri (Atıksu Temizleme Uzmanları), biyolojik arıtma sistemlerinin tasarımında ve arıtma sistemlerinin işletme esnasında iyi bir verim elde edebilmek için mikroorganizmaların büyümelerini, ölümlerini ve bunların büyümesine etki eden faktörleri çok iyi bilmeleri gerekir.


Düzenleyen acemi_caylak : 30-10-2010 saat 00:07
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön