Konu: Salyangoz
View Single Post
Eski 28-10-2010, 15:07   #142
Kiraz
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Decollate salyangoz hakkında:

Decolatte salyangozlar, genelde salyangoz ve sümüklüböcek yavrularını yiyerek beslenirler. Büyük olanlar görüldükçe toplanırsa, decolatte salyangozlar da küçükleri ergin olmadan yiyeceğinden üreme kontrol altına alınmış olur.

Diğer sümüklüböcekler gibi gölge, çamurlu alanları sever, dökülmüş yaprakların arasında yaşarlar. Yer örtücülerin altı, yaşamaları için ideal alanlardır.

Diğerleri gibi gece beslenirler bazen yağmur sonrası görünürler. Kısa süreli soğuklara dayanıklıdırlar.

Bahçeye diğer salyangozlar için ilaç konduysa, decalatte salyangozları koymak için 6-8 hafta beklemek gerekir.

Yaklaşık olarak 1 m2 alan için 100 adet decolatte salyangoz gerekir.

Decolatte salyangozlar genelde 1,5-2 yıl yaşarlar. Bu süre içinde normal bir salyangoz 200 adet yumurta bırakır (küçük bir bahçe için bir ordu). Yavrular yumurtalardan 2-6 hafta arasında çıkarlar, 10 ay sonra üreyebilirler. Salyangozlarda dişi ve erkek organ bir arada olduğu için, sadece nüfuslarının yarısı değil tamamı yumurta bırakır. Bildiğimiz salyangozların 7 yıl yaşadığını düşünürsek, katlanarak artan üreme sayılarının sonucu korkunç. Bu hızlı üremeye karşın, decolatte salyangozların, diğerlerini ortadan kaldırması iki – dört yılı bulabilir. Sonuçta ne kadar erken başlarsak, o kadar çabuk sonuç alırız (yoksa faiz borcu gibi katlanarak artıyor).

Decolatte salyangozlar, yerlerinden kolay kolay uzaklaşmıyorlar. Altı ay içinde yer değiştirdikleri mesafe 30 cm civarında oluyor.

University of California's Integrated Pest Management program (IMP) tarafından decolatte salyangozların etkili olduğu kanıtlanmış ve zararlı mücadelesinde önerilmiş. Ayrıca decolatte salyangozlar, Kaliforniya’daki narenciye bahçelerinde diğer salyangozlara karşı kullanılıyorlar.

Bahçede yiyecek salyangoz ve salyangoz yumurtası bulamadıklarında atık yapraklarla beslenirler. Bazen de yeni çimlenen küçük bitkilerle ilgilenirler. Decolatte salyangozlar, kimyasalın yapamadığı korumada sürekliliği sağlar. Yeni bitkilerle istenmeden gelecek salyangoz ve ve yumurtalarına karşı koruma sağlar..

Uzun yoldan sonra elinize geçerlerse ilk başta uyuşuk halde oluyorlar. Sığ bir kap içinde soğuk suda 2-3 dakika içinde uyanıyorlar. Sonra suyu süzüp bahçede diğer salyangozların yaşadığı gölge, nemli alana almak gerekiyor.
http://www.easytogrowbulbs.com/index...n=Custom&ID=72

Yazıdan alıntılar:
Bildiğimiz salyangozların 7 yıl yaşadığını düşünürsek, katlanarak artan üreme sayılarının sonucu korkunç. (Bahçemdeki her sene daha kötüye gidişi şimdi daha iyi anlıyorum).

Bahçeye diğer salyangozlar için ilaç konduysa, decalatte salyangozları koymak için 6-8 hafta beklemek gerekir. Sabaha karşı uyandığımda, iki gün önce decolatte salyangozları koyduğum yere, diğer salyangozlara karşı bol miktarda kahve serptiğimi hatırladım. Erkenden yerlerine baktığımda rahat ettim, çoğu ortada yoktu, bazıları toprağa gömülmüşlerdi ama ölü manzarası yoktu

Bazen de yeni çimlenen küçük bitkilerle ilgilenirler. Ben de yeni çimlenenleri korurlar diye sebze adalarına koymuştum, bu akşam çimlenebilen sebzelerim sağ mı diye bakmam gerekecek

Uzun yoldan sonra elinize geçerlerse ilk başta uyuşuk halde oluyorlar. Geldiklerinde ölü zannettim, işyerinde az ıslatarak hava almalarını sağlayınca hafif kıpırdandılar ama akşam yağmurda bahçeye koyunca hepsi canlandı.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön