Herkese Bravo! Bu kadar yazıdan çıkardığınız sonuç bu demek ki.. Bana söyleyecek başka bir şey düşmüyor. Şimdi taktınız hitap şekline bakalım bundan sonra neye takılacaksınız. Kardeşim bir insan çıkıp, bir gün benim bir ürün hakkında aylardır yazdığım yazılar doğru değildi. Bu ürün hiç de öyle sandığınız gibi matah bir şey değil; Doğrusu bu ürün Sayın Higa'nın hokus pokusudur diyecek. Ve sizler sadece ve sadece benim hitap şeklime kafayı takacaksınız. Bravo.
Benim adım Doğasever. Doğa da diyebilirsiniz Sever de. Bazen arkadaşımıza Acemi demiyor muyuz? Çaylak deyince mi sorun oldu. Eğer bu hakaret olarak algılandıysa ben kendisinden özür dilerim. Benim lugatımda eşek dahil hiçbir hayvan adı hakaret değildir. Çünkü hayvanlar çoğu insandan daha değerlidir daha bilgedir. Dikkat ederseniz benim kendime seçtiğim avatar Kurbağadır ve bana göre son derece sevimli ve bilgelik sembolü bir hayvandır. Her hayvan güzeldir. Saygılar.
Benim bu forumdan anladığım şey şu: Hiçbir çevre projesi böyle bir ortamda konuşulamaz. Maalesef, bu mümkün değil. Bakınız bu 141. mesaj ve sürekli bir saldırı var. Ya projenin yapılış şekline, ya şirkete suçlama ya ürüne suçlama, ya hitap şekline ya da başka bir şekle..... Bir Allah'ın kulu çıkıp (SAyın Malina ve Sayin Meyvelitepe dışında!) da "arkadaşlar bu bir deneme projesi, ortada bu işe inanmış bir makam var. Siz ne diyorsunuz?" diyemiyor. Şimdi Eylül ayında kokuyu kesmemiş olsak, bu kadar insan neden bize destek versin? Yetkililer neden işe yaramayacak bir ürünü desteklesin? Siz kendinizi yetkilinin yerine koyun ve düşünün. İşe yaramayan bir üründe ısrar eder ve daha büyük tüm Ergeneyi kaplayacak bir proje yapılmasını ister misiniz? Bu yetkililler açısından büyük bir risk olmaz mı?
Bakın bu projenin içinde akademisyenler de var. Daha dün Trakya Üniverisitesinden kutlama mesajı aldım. Biyoloji ekibi olarak çalışmamızı desteklediklerini belirttiler. İnşallah, Ergenedeki fauna araştırmasını birlikte yapacağız.
Siz canlı yok zannediyorsunuz ama doğa o kadar dirençli ki bu kadar kirletmeye rağmen o nehirde hala hayat var ve mikroorganizmalar başta oligoketler olmak üzere bazi diğer canlı gruplarının da artmasına neden olacak. Sadece mikroorganizma değil, mikroorganizmaların kirlilikten ürettiği yararlı maddeler de buna katkıda bulunacaklar. Bu akademisyenler sudaki mikrobiyal aktivitenin artırılmasının doğru olduğuna onay vermeseler, bu işler yapılabilir mi?
Sonra hepsinden önemlisi, bu projeye tüm halk dahil olacak. Her şey halkın gözü önünde ve onların yardımıyla yapılacak. Proje maliyetinin büyümemesi için ben elimden geleni yapıyorum. En doğal ve kolay bulunabilkir malzemelerin kullaınlmasına çalışıyoruz. Bu amaçla, halktan evlerinde bazı başka ürünleri (tabii sıfır maliyetle) hazırlayarak kullanmalarını da isteyeceğiz.
Olay sadece EM olayı değil. Biz bukaşi topu satmayacağız. (1 Bukaşi topu batı ülkelerinde 12-25 TL'ye satılıyor!) Bunların yapımını Belediyelerin organize etmelerini isteyeceğiz.
Muratlı da yapılan çok küçük bir denemedir. Bu proje, belki de havzadaki tarım yöntemlerinin doğal tarıma dönmesine, gereksiz yere suların kirletilmesinin önlenmesine, suların geri kazanılmasına ve daha pek çok şeye vesile olacak. Daha bu anlattıklarım başlangıç. Bu bir sosyal projedir. EM bunun sadece bir parçasıdır. Ama burada bir grup fanatik bir şekilde daha denemeye taktılar. 141 mesaj oldu bunları söyleme fırsatını hala bulamadım. Ama bunun müsebbibi ben değilim. Bu koşullarda, bu forumda bu projeyi (lütfen ikisini birbirine karıştırmayınız. 2 aylık deneme projesi ile tüm Ergene projesi farklıdır. Tüm Ergene projesi için henüz ortada ne fol var ne de yumurta.)
Bakın bizim yaptığımız denemeyi gören bazı sivil toplum örgütleri, daha da hareketlendiler. Ayrıca, yetkililer de daha hareketlendi. Master planına göre önümüzdeki yıl 8 Belediye atıksu tesisini devreye alacak. 2012'de ise diğer Belediyeler bunları izleyecek. Bunları hep takip etmeliyiz. Ama bizler bu forumda projeyle uğraşmaktan çok yapılan saldırılara yanıt vermeye çalışıyoruz. Böyle mi olmalı? Bimiyorum. Şekilciliği bırakalım öze ve işe bakalım lütfen...
Bu projenin en büyük kazancı bence Halkın nehrini sahiplenmesi olacaktır. Çünkü şu anda hala çevreciler bu işi sahipleniyor. Halk kendisi de temizlik işlerine katılırsa ancak, bu nehri sahiplenir. Halk sahiplenirse, nehiri kirletenlerin işi çok zorlaşır.
Sayın Zeytinlibahçeye katılıyorum.
Düzenleyen Dogasever : 29-10-2010 saat 10:19
Neden: ekleme
|