View Single Post
Eski 27-10-2010, 12:01   #130
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sabah kalkar kalkmaz Sayin Acemi'nin referans gösterdiği makale ile karşılaştım. Ergene'nin Muratlı kolu üzerinde EM çalışması başladı başlıklı konuda EM'nin suların arıtılmasında işe yarayıp yaramadığı tartışılacak öyle mi? Anlaşılan saldırı devam ediyor. Değişen bir şey yok. Dün akşam devam eden tartışmadan sonra işin tatlıya bağlanacağını sanıyordum. Ancak anladığım kadarıyla bu iş böyle devam edip gidecek. Hayırlı olsun ne diyelim.

Internette veya internet dışında EM ile ilgili yapılmış tüm su, deneme, göl, deniz ve nehir temizlik çalışmalarının tamamına yakınını biliyorum. Internette binlerce olumlu raporun yanında bu konuda bir tek olumsuz rapor var. O da Sayın Acemi Usta'nın gösterdiği rapor. (Tebrikler Acemi Usta, EM hakkında binlerce olumlu raporun içinden bu raporu epey araştırmış olmalısın!). Ama sen EM'yi çok iyi tanıyan birisin. Nasil aktifleştirildiğini de çok iyi biliyorsun. Bana ne mutlu ki EM'yi sana çok iyi öğretmişim. Ama bir belgeyi kanıt olarak sunmadan önce o belgenin her tarafının çok iyi okunması gerektiğini öğretememişim. Keşke bu belgenin her yerini çok iyi okuyup buraya koysaydın. Bu çalışmayı yapan insanların kime hizmet ettiklerini bilmiyorum. Kimyasal madde üreticileri ile bir ilişkileri var mı bilmiyorum ancak yaptıkları çalışmanın başarılı olmamasının nedeni son derece basit bir hata yapmış olmalarıdır. Hatayı anlamak için bu makalenin EM'nin aktifleştirilmesi bölümüne bakmanız gerekir. (Bölüm 2.1 Activating EM)

EM’nin aktifleştirilmesi bölümünde son paragraf:
Orijinal metin:

These ingredients were mixed together in either a 15 L or 20 L container and stored in an area with minimal temperature fluctuations. A major influence on the survival of microorganisms is the temperature of their environment, with significant temperature fluctuations impacting upon their survival. The pH is also a determining factor. It was indicated that the pH of the EM should be approximately 4.5 (Newton, G. 2002 pers. comm.).

Çevirisi:
Bu bileşenler karıştırılarak 15 L ya da 20 L’lik bir konteynere alınır ve sıcaklık dalgalanmalarının minimum olduğu bir yere konur. Ortamın sıcaklığı mikroorganizmaları etkileyecektir. Önemli düzeyde sıcaklık dalgalanmaları mikroorganizmaların yaşamda kalmalarını etkiler. [Şimdi buraya dikkat:] Ayrıca, PH belirleyici bir faktördür. EM'nin [burada aktifleşmiş EM kastediliyor] pH'sının yaklaşık 4,5 olması gerektiği belirtilmiştir. (Newton, G. 2002 özel iletişim (yani Newton diye birine sormuşlar o da pH 4,5 olmalı demiş))

Yani ABD’deki o koca üniversitede dahi EM'nin pH'sının 4'ün altında olması gerektiğini kimse bu zatlara söylememiş ya da G Newton adlı arkadaş araştırmacılara 1 Nisan şakası yapmış. Göndermede bulundukları Prof Higa'nın makalelerini iyi okusalardı ph'ın 4'ün altında olması gerektiğini anlarlardı. Kısaca ifade etmek gerekirse, yaptıkları çalışma daha baştan yanlış! Keşke o EM’cilerin yaptıkları çalışmaları da okusaydınız. Halbuki ve çok şükür ki Türkiye’de en cahilinden en eğitimlisine kadar herkes kullanmadan önce EMA’nin ph’ının 4’ün altında olması gerektiğini biliyor. Ne mutlu bizlere ki böyle basit hatalar yapmıyoruz.

Şimdi gelelim bize Sayın Acemi Usta. Bu projeye inanmayabilirsiniz. Bizim yanımızda da karşımızda da bir sürü insan olacaktır. Bu normaldir. Ama sizden ricam bu konuyu karalama kampanyasına dönüştürmeyiniz. Benim yapacak bir sürü önemli işim var. Sizin yazdıklarınıza yanıt verecek zamanım yok. İnanmıyorsanız, köşenize çekiliniz ve orada yazılarınıza devam ediniz. “Hokus pokus” gibi laflar ederek insanların kafalarını lütfen karıştırmayın. Size saygım sonsuzdur. Ama EM karşıtı bir makaleyi yayınlarken o makalenin her yerini okuyup anlayınız. Özellikle böyle önemli bir konuda karşıt görüş bildirecekseniz, bu konuyu iyi bilmeniz gerekir.

Analiz konusuna gelince, sizler de boy boy resimler çekerek su numuneleri aldınız hatta EM'li ve EM’siz numunelerin renklerinin aynı olduğunu da resimlerde vurguladınız. Siz yaptırdığınız analiz sonuçlarını açıklayın, görelim.

Ben araştırma falan değil dünyada EM ile yapılmış ve herkesin gözleriyle tanık olduğu nehir, deniz ve göl temizlik çalışmalarından bazılarını aşağıda yayınlıyorum:
Sn Acemi Internette bulup bunları da orijinal metinlerinden araştırabilirsiniz. Bu çalışmaların hemen hemen hepsi Belediyelerle, yöneticilerle, üniversitelerle işbirliği içinde yapılmıştır:

Adyar Nehri/Japonya, Hori Nehri /Japonya, Asechi Nehri/Japonya, Doton Bori Nehri/Japonya, Osaka Körfezi/Japonya, Missouri Nehri/ABD, Seto İç Denizi/Japonya, Elbe Nehri/Almanya, Bogata Nehri/Kolombiya, Sultan Nehri/ABD,
Yahagi Nehri/Çin, Yanglze Nehri/Çin, Ravi Nehri/Pakistan, Bintang Bolong Nehri/Çin, Cuyahoga/Çin, Mikawa Körezi / Japonya, Itoman City Körfezi / Japonya, Perlis Nehri / Malezya, Sungai Kelian Halici / Malezya, Ayna Gölü / Guatemala

Bu projeyi bu ortamda sizlerle tartışmayacağım nedeni de gayet açık ve net.

“Gölge etmeyin başka ihsan eylemem” diyen forum kişisi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Dogasever,

İddia ettiğiniz gibi bu proje ile kaygılarım "feodal ilişkiler" olmaktan çok aşağıda da kısaca sözünü ettiğim bilimsel verilerden kaynaklanıyor. Üstelik bu konunun 55 nolu mesajımda, Ertuğrul Erdin gibi bu işin dersini veren hocanın ders kitabını da kaynak gösterdim. Ancak nedense siz bunları göz ardı ederek konuyu feodal ilişkilere dayandırıyorsunuz.

İnternette EM'nin tarımdaki uygulamarının yanında, atıksu temizlenmesinde kullanılacağına dair ve bu işin nasıl yapılacağına önceki mesajlarımda belirtiğim gibi bir çok döküman var. Ancak bu iddiaların hepsi de EM'nin bizzat kendisinin sunduğu iddialar. Somut bir bilimsel araştırma yok. (Ya da ben bulamadım.) Ama bunun tam aksi iddialarda var. Üstelik bu sonuçlar, New England Üniversitesi gibi bir yerde yapılan konferansta açıkça tartışılıyor. Yani taşlar tam yerine oturmuş değil.

Bu konudaki karşıt iddiayı bu linkteki dökümandan sizde okuyabilirsiniz. Araştırmayı il meclisinden Nathan Szymanski ve Lanfax Laboratuvarından Robert A Patterson birlikte yapmışlar ve New England Üniversitesinde yapılan bir konferansta bildiri olarak sunmuşlar. Araştırma Dr. Higa'nın sudaki katı madde ayrışmasında EM'nin çözüm olduğu ve bu yüzden EM'nin su arıtmada da kullanılacağına dair tezi dayanak göstererek yapılmış ve elde edilen sonuçlar hiçte iddia edildiği gibi olmamış.

Ölçümler aşağıdaki tablodaki standartlara göre yapılmış.

Parameter Method Units
PH APHA:4500 H+ Units
Electrical conductivity (Elektriksel İletkenlik) APHA:2510 dS/m
Alkalinity (Alkalite) APHA:2320 mg/L
Total Solids (TS-Toplam Katı Madde) APHA:2540B mg/L
Total Suspended Solids (TSS-Toplam Askıdaki Madde) APHA:2540D mg/L
Total Dissolved Solids (TDS-Toplam Çözünmemiş Madde) Calculation mg/L

Toplam katı madde aşağıdaki formüldeki gibi hesaplanıyor. Bu metod Lanfax laboratuvarlarının kullandığı bir metotmuş.

TS (Toplam Katı Madde) = TSS (Toplam Suda Asılı Kalan Katı Madde) + TDS (Toplam Çözünemeyen Katı Madde)

Sonuçlar: There was no appreciable reduction in the suspended solids content of the septic tanks, with minimal influences on pH, alkalinity and electrical conductivity during the application of EM. (Septik tanklarda yüzen katı madde oranında kabul edilebilir ciddi bir düşüş olmamıştır, pH, alkaliklik ve elektriksel iletkenlikte minimum etkisi olmuştur.)

Şimdi bu durumda, Ergene'deki uygulamayla ilgili somut ölçümleri görmeden EM başarılı olmuştur dememiz mümkün gözükmüyor.

Düzenleyen Dogasever : 27-10-2010 saat 12:36 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön