Çatalca'da oturan bir arkadaşa bahsedince çocukluğunda dedesinin bahçesinde sivri kabuklulardan gördüğünü, yine varsa bana biraz getirebileceğini söyledi. Dedesi niye istediğini sorunca, ben de istediğim cevabı almış oldum; seneler önce dedesinin bahçesinde çok salyangoz varmış ve sebzelerine zarar veriyormuş yardımcı olmak isteyen bir arkadaşı ona her gelişinde torbayla getirmiş ve yararını görmüşler. Şimdi adamcağız ölmüş, getiren yok ama dede yine de etrafa soracakmış.
Sevgili Yeşim'in bir uyarısını yazmalıyım: Normalde decollate snail küçük salyangozlarla besleniyor ama salyangoz kalmayınca sebzelerle besleniyor yani yine de kontrol altında olmalı.
Bir kaynakta okuduğuma göre akvaryumda yaşayanlar sivri kabuklular (katil salyangoz da deniyor) senede 2-3 yavru yapıyormuş. Karadakiler de az yavruluyorsa, normal salyangozlara göre üremeleri çok daha az olacağından kontrolu daha kolay olabilir.
Kargom bugün gelirse Yeşim'in hediyesi bir kaç decollate snail, bahçeme konuk olacak, fırsat buldukça gelişmeleri paylaşacağım.
Bu salyangoz türünü, normal salyangozlardan kurtulma amacıyla
satan yerler de var.
Türkiye'nin farklı bölgelerinde, farklı türler yaşıyor. Bu konu ile ilgili detaylı bir
tez buldum. Türler ve bölgeler için ayrıntılı bilgiler var ama etobur olmaları konusunda bilgi bulamadım.