Sevgili Arkadaşlar
Ben 30 yıldır su arıtma işiyle uğraşıyorum. Sizler benim toprak ve tarımla ilgili yanımı gördünüz. Ben asıl su arıtmacıyım. ERgeneyi kirleten tekstil ve dericilerin atıkları çok farklı, dericiler organik madde kirliliğine ve Cr6 kirliliğine neden oluyorlar. Çorlu OSB'nin atıksu arıtma tesisi var ve mutlaka kullanmalı. Ancak bu suya arıtmadan sonra veya arıtma sırasında verilecek EM, dericilerle ilgili sorunu tümüyle çözecektir.
Tekstil ve boya sanayileri içinse pigmentleri almak için ileri arıtma yöntemleri kullanılması gerekir. Zaten Trakya bölgesinin en önemli sorunlarından biri de suyun aşırı kullanımı ve bir defa kullanılıp atılmasıdır. Bu büyük bir israftır. Günahtır. Kurulacak membran teknolojisine dayalı ileri arıtma yöntemiyle gerek tekstil gerekse boya fabrikalarının kullandığı boyalar ppompa ve membran yoluyla en fazla 20 metrekarelik (arıtıtlacak kapasiteye göre değişir) bir alan tutacak bir arıtma sistemiyle kolaylıkla arıtılabilir. Ayrıca, hem boyayı hem de suyu tekrar kullanabilirler.
Ben bu teknolojiyi 25 yıl önce ilk defa Mimar Mühendisler odasında verdiğim seminerle tanıttım. Bu teknoloji sadece membranları yurtdışından getirilerek kolaylıkla Türkiyede inşa edilebilir. Ve ucuza da gelir.
Bu yolla bir taşla 2 kuş vurmuş olacağız.
1) Ergenenin kirlenmesi önlenecek
2) Sanayici suyu geri kazanacak (unutmayın su artık çok değerli).
Atıksu arıtma tesisi olanların kullanmamalarının hiçbir mazereti olamaz. Bunu yapanlara en ağır cezalar verilmelidir. Bu yapılabilecek çalışmalardan yalnızca bir tanesi...
|