Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet
Birilerine bahçeler kurarız, hatta botanik bahçeleri kurarız.
Sonra benlik duyguları ön plana çıkar.
Bende içim kan ağlayarak bahçelerimin ölümünü gözlerim...!
O bahçeleri biz kurduk ruhumuzdan verdik biz çekilince ruhla beraber vucutta ölüyor.
Eserinin ölümünü seyretmek kadar zor olan bir duygu olamaz..!
Kusuruma bakmayın içimi boşalttım..::!
|
Sanırım canınızın sıkkın olduğu bir anda yazılmış bu cümleler. Sizin gibi yıllarını bahçeye vermiş birisi muhakkak çok dingin, çok sabırlıdır ve ılımlıdır.
Ben ev bahçelerinin peyzajcının değil de evin sahibinin ruhunu yansıtmasını tercih ederim. Yoksa belli bir stili olan peyzajcının hazırladığı her bahçe birbirine benzer olacaktır. Bence peyzajcı sadece temeli atmalı, içini doğru da olsa yanlış ta olsa bahçe sahibi hazırlamalı. Bir binayı inşa edip, içini oturacak kişinin zevkine uygun bırakmak gibi... O zaman kişnin ruhundan bir şeyler olan binbir çeşit özellikte, rengarenk ev bahçeleri olacağını düşünüyorum.
Ayrıca bahçe sahibinin ne gibi sorunlar yaşadığını bilemeyiz. Belki maddi belki manevi zorluklar yaşadığı için bahçesini ihmal ediyordur. Belki zamanla aynı tarzı görmekten sıkılmış, değişklik istemiştir. Belki sağlık sorunları yaşıyordur
vb.. Hayat hep aynı gitmiyor maalesef...
Yukarıdaki hazırlamış olduğunuz su, kaya bahçesinde bence doğal görünmeyen bir şeyler var. Mesela su kenarına dizilmiş taşlar, aynı boyda, tek sıra halinde ve düz bir hat olarak yerleştirilmese bence daha doğal görünürdü. Suyun içindeki kare kesilmiş taşlarla ilgili yukarıdaki arkadaşımızın yorumuna katılıyorum. Kare taş yerine büyüklü küçüklü doğal kayaları tercih ederim. Ayrıca evin göründüğü genel bahçe fotoğrafında bahçeyi fazla karışık buldum. Çok fazla biblo olan ev gibi... O kadar kalabalık ki hiç birisini göremiyorsunuz. Oya ağaçlarının yerlerini de beğenmedim. Tek sıra halinde yanyana olmalarını tercih etmezdim.
Size mükemmel gelen bir düzenlemenin başkası tarafından eleştirilebileceğini göstermek açısından düşüncelerimi paylaşmak istedim. Selamlar, saygılar.