Herkese merhaba,
Genel ve detay fotoğraflarından oluşan bir grup fotoğraf yükledim. Herkese güzel menekşeli güzel günler..
NOTLAR:
1-Bardakta köklenmeye bırakılmış olan yapraklar(25. foto), 9 ekimde, bir bardak suyun içerisinde 1,2 çay kaşığı toprak koyularak(sevgili cellin'in deneyimli saygıdeğer annesinin yöntemidir.)köklenmeye bırakılmış olup, 10 ila 11 günde kök vermiştir.
2-Seramik saksıda yer alan, direkt toprağa ektiğim ve serasız köklenmeye bıraktığım 3 adet yaprak(1. foto ortadaki 3'lü) seradakiler kadar hızlı davranmıyor, denemek istemiştim, yanıltmadılar.. Sera gerçekten şahane bir yöntem, yeni arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim.
3-Üstü açık plastik yemek kabı içerisine, fideliklere yerleştirilmiş olan yaprakları da(5. foto) deneme amaçlı 20 ekimde ektim. Fidelikler, kap zeminine temas etmiyor, altta boşluk var, her daim su alabilsin nemli olsun diye kabı fidelik üst boyuna kadar su ile doldurdum.(fidelik altları 1 cm genişliğinde deliklere sahip, bu nedenle toprak suya akmasın diye kabın zemininde de fidelik alt mesafesine kadar sıkışık toprak vardır) Bu sayede fidelik hem her bir yaprağın toprağını derli toplu tutuyor, hem alttan su alıyor hem de köklenme olduğu zaman kolayca ve diğer yaprak köklerine zarar vermeden ayırma yapabileceğim. Kapaksız olmaları beni önce düşündürdü ancak yapraklar maşallah çok sağlıklılar.
4-Kapaklı kapta yani serada yer alan 8 kutu yani yaklaşık 40 adet yaprağın (16. fotoda bir örneği yer alıyor) yanı sıra iki adet küçük menekşe görüyorsunuz.(9 ve 10. foto) Onlar, kök ayırması yaptığım fakat çok hassas oldukları için seraya aldığım menekşeler, onların da keyifleri şu an son derece yerinde. İyice kök verdiğinde saksıya alacağım.
5-Kadehteki yapraklar suda köklendirme için 1 hafta önce suya koyulmuştur, köklendikten yaklaşık 10 gün sonra toprağa geçirilecektir. İki gözlü açık renk ahşap kutu içerisindeki 2 adet yaprak da(5.foto alt kısım) yine serasız, ahşabın su çekme özelliğinden faydalanmak amacı ile deneme niteliğinde ekilmiştir. (Yavaş yavaş nem sağlayacağı kanaatindeyim, neler olacak göreceğiz

)
6-Tatlı yavrularımı, seradan toprağa aktarmak için çok beklememiştim, onlara güveniyordum ve beni yine yanıltmadılar. 1/10 oranında perlit karıştırdığım toprağa son derece dikkatli ektim ve ıslak tutmaya çalışıyorum, şimdilik süperler..(Aktarım yaptığımda yavrular pirinç büyüklüğündeydiler)
7-Tüm topraklarım 1/10 oranında perlit içermektedir, tropikal süs bitkisi toprağı kullanılmıştır.
8-Menekşelerim, batı güneşi alan bir salonda, direkt güneş ışığına maruz kalmaksızın, cama çok yakın yerde tutulmaktadır.
Herkese kolaylıklar dilerim.
Saygılar,
elelergg